fbpx

Sämre hygienrutiner inom regionen

Region Norrbotten har blivit sämre på att följa hygienrutinerna.

Det visar mätningar som grundar sig på observationsstudier i flera steg av utsedda hygienombud i patientnära arbeten, exempelvis vid omvårdnad, undersökning och behandling.

Årets resultat för Region Norrbotten är 70,6 procent vad gäller följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler, vilket är en försämring från föregående år då resultatet låg på 77,5 procent.

Resultatet för riket ligger i år på 79,1 procent, och även nationellt syns en minskad följsamhet.

– Följsamhet till basala hygienrutiner är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna säkerställa god hygien och minska all form av smittspridning inom vården och omsorgen, säger Moa Bjerner, regionchefläkare, i ett pressmeddelande.

Egna mätningar fortsätter varje månad för att ständigt påminna om och medvetandegöra vikten av god följsamhet till hygienrutiner och klädregler. Målet är 100 procents följsamhet inom alla områden.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Sämre hygienrutiner inom regionen

  1. Säg mig varför går tex personal från Lunden på stan och utför arbetsuppgifter i arbetskläder? Har sett det bla på ica där det inhandlas mat till brukare i just arbetskläder.

  2. En annan ssk: Har ni ingen hygienansvarig? Det är omöjligt att ha på sig något av det du nämner. Läs på om basala hygien rutiner. Du kan knappast jobba inom region norrbotten, möjligtvis kommunen.

  3. Vad konstigt? Vi inom vården spritar och tvättar sönder våra händer och underarmar. Vi måste under vår ledighet kurera våra händer så att de klarar en hel arbetsvecka. Ni kan tänka er att vi spritar händerna efter varje patient och smörjer händerna emellanåt med mjukgörande kräm. Vi har trots torrsprickor i händerna klarat pandemin bra.

    • Problemet är nog inte handhygien, handdesinfektion, skyddskläder etc. Problemet är nog all personal som använder smartwatches, typ Fitbit eller Apple Watch. Händer och underarmar ska vara fria från klockor, smycken och ”konstnaglar”/nagellack (även ofärgat).

      • Jag håller med ”En annan SSK” om att händerna ska vara fria från sådana saker. En fördel med plasthandskar är att man inte pillar sig i ansiktet, vilket man annars ofta ser vårdpersonal göra (typ klia sig i näsan utan att tänka på det). Många glömmer även bort att man ska tvätta händerna med två och vatten först, inte bara sprita dem. Även övrig personal bör påminnas om att tänka på hygienen, alltså inte bara de som utför själva vården utan till exempel de som städar toaletter och annat, när det gäller smittor i allmänhet. Corona är ju luftburen, så i just det fallet är det antagligen viktigast att förhindra trängsel i väntrummen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.