fbpx

Sämre hygienrutiner inom regionen

Region Norrbotten har blivit sämre på att följa hygienrutinerna.

Det visar mätningar som grundar sig på observationsstudier i flera steg av utsedda hygienombud i patientnära arbeten, exempelvis vid omvårdnad, undersökning och behandling.

Årets resultat för Region Norrbotten är 70,6 procent vad gäller följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler, vilket är en försämring från föregående år då resultatet låg på 77,5 procent.

Resultatet för riket ligger i år på 79,1 procent, och även nationellt syns en minskad följsamhet.

– Följsamhet till basala hygienrutiner är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna säkerställa god hygien och minska all form av smittspridning inom vården och omsorgen, säger Moa Bjerner, regionchefläkare, i ett pressmeddelande.

Egna mätningar fortsätter varje månad för att ständigt påminna om och medvetandegöra vikten av god följsamhet till hygienrutiner och klädregler. Målet är 100 procents följsamhet inom alla områden.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Sämre hygienrutiner inom regionen

  1. Säg mig varför går tex personal från Lunden på stan och utför arbetsuppgifter i arbetskläder? Har sett det bla på ica där det inhandlas mat till brukare i just arbetskläder.

  2. En annan ssk: Har ni ingen hygienansvarig? Det är omöjligt att ha på sig något av det du nämner. Läs på om basala hygien rutiner. Du kan knappast jobba inom region norrbotten, möjligtvis kommunen.

  3. Vad konstigt? Vi inom vården spritar och tvättar sönder våra händer och underarmar. Vi måste under vår ledighet kurera våra händer så att de klarar en hel arbetsvecka. Ni kan tänka er att vi spritar händerna efter varje patient och smörjer händerna emellanåt med mjukgörande kräm. Vi har trots torrsprickor i händerna klarat pandemin bra.

    • Problemet är nog inte handhygien, handdesinfektion, skyddskläder etc. Problemet är nog all personal som använder smartwatches, typ Fitbit eller Apple Watch. Händer och underarmar ska vara fria från klockor, smycken och ”konstnaglar”/nagellack (även ofärgat).

      • Jag håller med ”En annan SSK” om att händerna ska vara fria från sådana saker. En fördel med plasthandskar är att man inte pillar sig i ansiktet, vilket man annars ofta ser vårdpersonal göra (typ klia sig i näsan utan att tänka på det). Många glömmer även bort att man ska tvätta händerna med två och vatten först, inte bara sprita dem. Även övrig personal bör påminnas om att tänka på hygienen, alltså inte bara de som utför själva vården utan till exempel de som städar toaletter och annat, när det gäller smittor i allmänhet. Corona är ju luftburen, så i just det fallet är det antagligen viktigast att förhindra trängsel i väntrummen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF