fbpx

Sämre hygienrutiner inom regionen

Region Norrbotten har blivit sämre på att följa hygienrutinerna.

Det visar mätningar som grundar sig på observationsstudier i flera steg av utsedda hygienombud i patientnära arbeten, exempelvis vid omvårdnad, undersökning och behandling.

Årets resultat för Region Norrbotten är 70,6 procent vad gäller följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler, vilket är en försämring från föregående år då resultatet låg på 77,5 procent.

Resultatet för riket ligger i år på 79,1 procent, och även nationellt syns en minskad följsamhet.

– Följsamhet till basala hygienrutiner är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna säkerställa god hygien och minska all form av smittspridning inom vården och omsorgen, säger Moa Bjerner, regionchefläkare, i ett pressmeddelande.

Egna mätningar fortsätter varje månad för att ständigt påminna om och medvetandegöra vikten av god följsamhet till hygienrutiner och klädregler. Målet är 100 procents följsamhet inom alla områden.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Sämre hygienrutiner inom regionen

 1. Säg mig varför går tex personal från Lunden på stan och utför arbetsuppgifter i arbetskläder? Har sett det bla på ica där det inhandlas mat till brukare i just arbetskläder.

 2. En annan ssk: Har ni ingen hygienansvarig? Det är omöjligt att ha på sig något av det du nämner. Läs på om basala hygien rutiner. Du kan knappast jobba inom region norrbotten, möjligtvis kommunen.

 3. Vad konstigt? Vi inom vården spritar och tvättar sönder våra händer och underarmar. Vi måste under vår ledighet kurera våra händer så att de klarar en hel arbetsvecka. Ni kan tänka er att vi spritar händerna efter varje patient och smörjer händerna emellanåt med mjukgörande kräm. Vi har trots torrsprickor i händerna klarat pandemin bra.

  • Problemet är nog inte handhygien, handdesinfektion, skyddskläder etc. Problemet är nog all personal som använder smartwatches, typ Fitbit eller Apple Watch. Händer och underarmar ska vara fria från klockor, smycken och ”konstnaglar”/nagellack (även ofärgat).

   • Jag håller med ”En annan SSK” om att händerna ska vara fria från sådana saker. En fördel med plasthandskar är att man inte pillar sig i ansiktet, vilket man annars ofta ser vårdpersonal göra (typ klia sig i näsan utan att tänka på det). Många glömmer även bort att man ska tvätta händerna med två och vatten först, inte bara sprita dem. Även övrig personal bör påminnas om att tänka på hygienen, alltså inte bara de som utför själva vården utan till exempel de som städar toaletter och annat, när det gäller smittor i allmänhet. Corona är ju luftburen, så i just det fallet är det antagligen viktigast att förhindra trängsel i väntrummen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.