fbpx

Satsar på utökad vård i glesbygd

Regionrådet Linda Frohm (M). Foto: Eva Spiik
Regionrådet Linda Frohm (M). Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Region Norrbotten öppnar filialer och servicepunkter på flera platser i länet, bland annat i Karungi.

Regionrådet Linda Frohm (M) var under tisdagens kväll i Haparanda och berättade att Region Norrbotten vill öka tillgängligheten i vården i glesbygd.

Följande platser föreslås få ersättning för att öppna filialer: Hakkas, Vuollerim, Junosuando, Puoltikasvaara, Pello, Karesuando, Harads och Korpilombolo.

Och följande platser föreslås få ersättning för servicepunkter: Tärendö, Dokkas, Övertorneå, Laisvall, Slagnäs, Glommersträsk, Moskosel, Långträsk, Vidsel, Karungi och Överkalix byar.

En servicepunkt ligger 25–44 kilometer från närmaste hälsocentral. Medan en filial ligger mer än 45 kilometer från en hälsocentral och har 150 eller fler boende som är 65 år och äldre.

På en filial ska man kunna få möjlighet till medicinsk bedömning och åtgärd. Den bemannas av sjuksköterska/läkare och eventuellt också andra yrkeskategorier. Filialen ska regelbundet hålla öppet minst en dag i veckan.

En servicepunkt kan antingen bedrivas i en fast lokal eller som en mobil lösning. Den bemannas av en sjuksköterska eller undersköterska. Öppettiden ska vara regelbunden minst varannan vecka. På servicepunkten ska man kunna ta prover och få hjälp med enklare vård.

– Att hälsocentralerna nu äntligen har incitament att öppna upp för närmare vård genom filialer och servicepunkter kommer att innebära en mer jämlik vård i vårt Norrbotten. Det är väl investerade resurser och jag ser detta som ett första steg att ytterligare stärka första linjens hälso- och sjukvård, säger Linda Frohm.

I vårdvalsramen finns sju miljoner kronor avsatt för filialer och servicepunkter. För att finansiera verksamheten avsätts 2,4 miljoner kronor från nationella överenskommelsen God och nära vård.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Satsar på utökad vård i glesbygd

  1. undrar hur regionen planerat att möta det här nya Coronvuruset…hur många vårdparser finns inom region Norrbotten..ett är jag helt klar över och det är att antalet vårdplatser mot Corona viruset kraftigt understiger tex politiskt valda ombud inom regionens politiska styrelse

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.