fbpx

Satsar på utökad vård i glesbygd

Regionrådet Linda Frohm (M). Foto: Eva Spiik
Regionrådet Linda Frohm (M). Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Region Norrbotten öppnar filialer och servicepunkter på flera platser i länet, bland annat i Karungi.

Regionrådet Linda Frohm (M) var under tisdagens kväll i Haparanda och berättade att Region Norrbotten vill öka tillgängligheten i vården i glesbygd.

Följande platser föreslås få ersättning för att öppna filialer: Hakkas, Vuollerim, Junosuando, Puoltikasvaara, Pello, Karesuando, Harads och Korpilombolo.

Och följande platser föreslås få ersättning för servicepunkter: Tärendö, Dokkas, Övertorneå, Laisvall, Slagnäs, Glommersträsk, Moskosel, Långträsk, Vidsel, Karungi och Överkalix byar.

En servicepunkt ligger 25–44 kilometer från närmaste hälsocentral. Medan en filial ligger mer än 45 kilometer från en hälsocentral och har 150 eller fler boende som är 65 år och äldre.

På en filial ska man kunna få möjlighet till medicinsk bedömning och åtgärd. Den bemannas av sjuksköterska/läkare och eventuellt också andra yrkeskategorier. Filialen ska regelbundet hålla öppet minst en dag i veckan.

En servicepunkt kan antingen bedrivas i en fast lokal eller som en mobil lösning. Den bemannas av en sjuksköterska eller undersköterska. Öppettiden ska vara regelbunden minst varannan vecka. På servicepunkten ska man kunna ta prover och få hjälp med enklare vård.

– Att hälsocentralerna nu äntligen har incitament att öppna upp för närmare vård genom filialer och servicepunkter kommer att innebära en mer jämlik vård i vårt Norrbotten. Det är väl investerade resurser och jag ser detta som ett första steg att ytterligare stärka första linjens hälso- och sjukvård, säger Linda Frohm.

I vårdvalsramen finns sju miljoner kronor avsatt för filialer och servicepunkter. För att finansiera verksamheten avsätts 2,4 miljoner kronor från nationella överenskommelsen God och nära vård.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Satsar på utökad vård i glesbygd

  1. undrar hur regionen planerat att möta det här nya Coronvuruset…hur många vårdparser finns inom region Norrbotten..ett är jag helt klar över och det är att antalet vårdplatser mot Corona viruset kraftigt understiger tex politiskt valda ombud inom regionens politiska styrelse

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.