fbpx

Semlor, semlor, semlor

Över hälften av alla svenskar äter en semla idag. Foto: Jonas Borgvall Janson.

Idag firar vi en av våra smakligaste högtider. Fettisdagen är här och de flesta i Sverige följer traditionen att äta en semla till fikat.

Vi besöker två konditorier i Haparanda som bakar semlor hantverksmässigt och undersöker hur det står till med traditionen. Hos Tornedal & Co finns en märkbar skaparglädje. Till exempel tillverkar de sin egen mandelmassa som delvis består av rostade mandlar. Här bjuds det även på fler semmelalternativ.

Finsk fyllning
Även i Finland finns en tradition att äta semlor på fettisdagen, fast finländarna kallar dem fastlagsbullar. Systrarna Johanna Talvensaari och Laura Kvist driver konditoriet JoLa i Haparanda. När det kommer kunder som ber om semlor med typisk finsk fyllning så går det naturligtvis att ordna.

På 1700-talet blev det tyska bakverket ”heisse wecke” populärt bland välbärgade i Sverige. Det var en bulle fylld med mandelmassa och kryddad med kummin som serverades med varm mjölk.

40 procent av svenskarna blir bjudna på semla av chefen idag. Undertecknad hoppas tillhöra den gruppen.

Läs mer i tisdagens HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Semlor, semlor, semlor

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger