Semlor, semlor, semlor

Över hälften av alla svenskar äter en semla idag. Foto: Jonas Borgvall Janson.

Idag firar vi en av våra smakligaste högtider. Fettisdagen är här och de flesta i Sverige följer traditionen att äta en semla till fikat.

Vi besöker två konditorier i Haparanda som bakar semlor hantverksmässigt och undersöker hur det står till med traditionen. Hos Tornedal & Co finns en märkbar skaparglädje. Till exempel tillverkar de sin egen mandelmassa som delvis består av rostade mandlar. Här bjuds det även på fler semmelalternativ.

Finsk fyllning
Även i Finland finns en tradition att äta semlor på fettisdagen, fast finländarna kallar dem fastlagsbullar. Systrarna Johanna Talvensaari och Laura Kvist driver konditoriet JoLa i Haparanda. När det kommer kunder som ber om semlor med typisk finsk fyllning så går det naturligtvis att ordna.

På 1700-talet blev det tyska bakverket ”heisse wecke” populärt bland välbärgade i Sverige. Det var en bulle fylld med mandelmassa och kryddad med kummin som serverades med varm mjölk.

40 procent av svenskarna blir bjudna på semla av chefen idag. Undertecknad hoppas tillhöra den gruppen.

Läs mer i tisdagens HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Semlor, semlor, semlor

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.