Idag firar vi en av våra smakligaste högtider. Fettisdagen är här och de flesta i Sverige följer traditionen att äta en semla till fikat.
Vi besöker två konditorier i Haparanda som bakar semlor hantverksmässigt och undersöker hur det står till med traditionen. Hos Tornedal & Co finns en märkbar skaparglädje. Till exempel tillverkar de sin egen mandelmassa som delvis består av rostade mandlar. Här bjuds det även på fler semmelalternativ.
Finsk fyllning
Även i Finland finns en tradition att äta semlor på fettisdagen, fast finländarna kallar dem fastlagsbullar. Systrarna Johanna Talvensaari och Laura Kvist driver konditoriet JoLa i Haparanda. När det kommer kunder som ber om semlor med typisk finsk fyllning så går det naturligtvis att ordna.
På 1700-talet blev det tyska bakverket ”heisse wecke” populärt bland välbärgade i Sverige. Det var en bulle fylld med mandelmassa och kryddad med kummin som serverades med varm mjölk.
40 procent av svenskarna blir bjudna på semla av chefen idag. Undertecknad hoppas tillhöra den gruppen.
Läs mer i tisdagens HB.
1 kommentar på “Semlor, semlor, semlor”
Mums !