fbpx

Ser tendens till ökning av covid-19

På Region Norrbottens pressträff under onsdagen informerade smittskyddsläkare Anders Nystedt om coronaläget i länet.

– Vi har hittat många nya fall de senaste dagarna, 51 i förrgår och 103 igår, sade Anders Nystedt.

Att så många konstaterade fall rapporterats in kan kopplas samman med att fler prover genomförs.

– Vi erbjuder alla med minsta lilla luftvägssymtom att testa sig, upplyste Nystedt.

Förra veckan togs sammanlagt 2.900 prover i länet och fram till den 21 juni ligger Gällivare ännu högst på antalet konstaterade fall, 300.

– Och det har fortsatt att trilla in fall under måndagen och tisdagen, sade Nystedt under presskonferensen.

I kommuner som Kiruna, Boden, Arjeplog och Övertorneå som i början hade många fall är läget betydligt lugnare, och Nystedt uppgav även att smittläget i Kalix också verkar ha stannat upp en del.

I Gällivare motsvarar konstaterade fall av covid-19 en incidens om 17 fall på 1.000 invånare.

– Det är ganska mycket, riksgenomsnittet för Sverige ligger runt 5,7 fall per 1.000 invånare, så det är tre gånger så mycket i Gällivare, säger Anders Nystedt.
Genomsnittet i Norrbotten ligger på cirka 3,8.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Ser tendens till ökning av covid-19

 1. I USA som är högerns drömland där är officiellt 2.4 miljoner smittade enligt drömpresidenten Trump, men riktiga siffror visar att de är egentligen är 9 miljoner som är smittade i deras drömsamhälle. Med mer olik jämtlikhet enl deviser i bibeln, vad säger kd? Kan fakta bestridas med guds ord?

 2. Tegnellin strategia toimii ”hienosti”. Tartunnat/kuolleet maailman huippua. Olisikohan aika muuttaa suuntaa? Kohta kaikki rajat kiinni ruotsalaislta. Ei syyttä. Ihmiskokeiden aika pitäisi ollas jäänne 1930-luvulta. Hyvät ruotsalaiset – ottakaa kriisi haltuun. Ette ole ansainneet tätä ”massamurhaa”. Ihmiselämä on aina korvaamaton – uniikki:

 3. lite fakta till finska svammlet: smittade i övertorneå 20 st – i ylitornio 29. smittade i haparanda 10 st – i tornio 51 st. vilka är de som helst ska stanna i sitt hemland?

 4. Ni som kommenterar, försök vara sakliga. Om det blir en massa spydigheter och annat elakt så brukar tidningarna stänga möjligheten att kommentera. Jag gillar att både kommentera och läsa andras synpunkter. Jag hoppas att Corona inte förstör allt det fina som varit mellan Finland och Sverige. Som helyllesvensk och född och uppväxt i svenska Tornedalen så har jag alltid sett Finland som mitt andra land. Jag har vänner spridda över hela Finland. Denna sommar blir en tråkig sommar då jag inte kan besöka mina vänner i Finland. Tur vi kan skypa.

 5. Är det så viktigt med snus och billigt öl, vin att finnarna måste komma till svenska sidan och dra med sig coronavirus. Eller komma hit med den.

 6. Suomessa 25.6.2020 4 uutta tartuntaa Oulun pohjoispuolella ei yhtään tartuntaa.

  Tilanne Suomessa 25.6.2020
  Sairaalassa 20
  tehohoidossa 2
  kuoleita ei yhtään
  Edellä mainitut luvut koskevat koko Suomea.

 7. Såg många svenska bilar i Torneå i går. Komma inte nu till här och sprida corona.

  • Ser massor av finskregisterade bilar i Haparanda dagligen, nästan mer än svenska bilar….nuuskaa ja viinaa on pakko täältä hakea vaikka on tautinen maa, ei edes corona pelota!

 8. Det är inte klokt hur folk skiter i det här med corona, tills dom ligger själva sjukhus eller värsta fall på iva och dör, då är det försent.

  • Många tror att det är över. De styrandes handlande som att ta bort reserestriktionerna ger ju det intrycket.

 9. Det är ju riskfritt att åka in i Sverige om man har finskt pass , så förslaget från min sida är finska pass till alla!

 10. Flockimmuniteten vart tog den vägen? Inte ens den Svenska modellen kan hindra spridning. Hjälper inte alls när en minister talar osanning i en utländsk utfrågning. Och på toppen av allt alla som tjänat multum på epidemin, ingen nämnd och ingen glömd. Nu ökar dom upptäckta fallen när dom hel ”onödiga” testerna kommit igång…

 11. Torniossa 1 tartunta tullut ruotsin puolelta,Ylitorniossa 1 kpl ei tietoa mistä on tullut,koko suomessa 25.6 5 tartuntaa.

  Suomi ei perustus lain mukaan pysy rajaa sulkemaan Suomalaisilta, toisaalta Ruotsin puolen sairaaloissa on paljon Suomalaisia töissä jos raja suljettaisiin kokonaan olisi se iso ongelma Norpottenin alueella.

  Monet kirjoitukset ovat täällä vailla totuus pohjaa,kiistatta Ruotsin tilanne on ikävä ,mitä tulee toiseen aaltoon sitä ei tiedä kukaan.

 12. Det är skrämmande hur folk inte bryr sig om viruset. I butiker köar man som ”vanligt”. Tittar konstigt på en som försöker hålla avstånd och inväntar sin tur. Ursäkta men: SKÄRP ER FÖR FAN!
  Äldre människor, som vi ska skydda, springer runt i affärer som aldrig förr. Medan andra tar sitt ansvar. Stanna hemma och be om hjälp att handla! Det finns många alternativ om inte släkt och vänner ställer upp.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.