fbpx

Seskarö skola hotas av nedläggning

Seskarö skolas framtid är uppe för politisk diskussion. En eventuell nedläggning av skolan finns med som en besparing på en åtgärdslista politikerna nu har att ta ställning till.

BUN:s arbetsutskott har tagit fram en åtgärdslista med förslag på besparingar. Bland annat är Seskarö skolas vara eller inte vara under lupp. – Det finns ett förslag som handlar om Seskarö skola, nedläggning eller ha kvar, säger Per Eriksson (S), ordförande i BUN.

– Nämnden har ett mål att hålla budgeten i balans och det får vi inte idag, med tanke på inflation och prisutvecklingen stiger kostnaderna. Utifrån det har förvaltningen tagit fram en åtgärdslista med förslag på besparingar, en av åtgärderna rör Seskarö skola, säger Per Eriksson (S), nybliven ordföranden i barn- och utbildningsnämnden.

Punkten om Seskarö skola gäller om skolan ska läggas ned eller om den ska vara kvar. Det är det enda åtgärdsförslaget på listan med så stor dignitet.

– Det finns inga beslut fattade. Det finns konsekvensanalyser både för att lägga ner och för att inte lägga ner. Med underlaget från förvaltningen kan partierna diskutera vad vi ska göra, säger Per Eriksson (S).

Läs hela artikeln nedan:

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Seskarö skola hotas av nedläggning

 1. Problemet är kanske inte bara Seskarö skolan.
  Det kanske inte är folket som betalar skatt.
  Det kanske inte är politikernas fel heller.
  Det verkar mer ligga i att för lite barn föds. Vi skulle kanske ge oss ut och ligga lite med varandra och gärna utan skydd.
  Barn kommer bli till och skolorna får vara kvar.
  Nu kanske Seskarö inte är så bra just på tillverkning av barn då medelåldern är lite hög. Inte ens sågen kan belastas för barnafödandet. Eller Restaurangerna i byn. Föreningslivet pratar man om på ön. Ligger de och är snittåldern där mer passande för att bli föräldrar.

 2. Vem som helst kan förstå att det inte är ekonomiskt försvarbart att driva en skola med ett elevantal som motsvarar antalet elever i en vanlig klass i stan. Det är inte heller försvarbart ur ett rättviseperspektiv att så mycket resurser läggs på ett litet antal elever, när skolor i stan har brist på resurser. Politikerna behöver ta sitt ansvar i den här frågan för att inte framstå som inkompetenta och verklighetsfrånvända. Det enda realistiska är att lägga ned även om det är känsligt, särskilt för alla som bor på ön, elever/föräldrar, lärare, politiker.

 3. Om man som läsare skall kunna bilda sig en egen uppfattning måste man få veta elevantalet. Inte ett ord om det här eller i tidningen.

 4. Var väntat men Seskarö har i allafall hockeyplan, Nikkala bara en isfläck så nu buss till kuben säkert billigare än lite vatten.

 5. Det här har nog funderats på en tid i olika förvaltningar på kommunen. Jag tänker då närmast på underhållet av skolan eller rättare sagt bristen på underhåll. För många år sedan började många husägare se över sin situation vad gäller uppvärmning,men icke den tekniska förvaltningen inom kommunen utan man blundar och loggar ut för dagen.
  Fruktansvärt inkompetent,för där sitter en stor del av kostnaden att driva den.
  En annan lösning kan vara att bussa elever från trångbodda Nikkala skola till Seskarös vackra skärgårdsskola,den vägen är lika lång. Kanske en friskola i skärgården,Seskarö har många små företag och drivna människor. Ingen större omsättning på lärare utan de som arbetar där verkar trivas och är en stor trygghet för eleverna.
  Till föräldrar och engagerade så säger jag bara att granska konsekvensanalyserna,de går att manipulera så att de visar önskat resultat.

  • Ett mycket bra förslag…
   Varför göra en skola trång..
   Samtidigt behåller man lärare som trivs i sin tillvaro.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.