Sex avlidna i corona i Länsi-Pohja

TORNEÅ: Totalt sex personer har avlidit av coronavirus i Länsi-Pohja som omfattar Torneå, Kemi, Keminmaa, Ylitornio, Tervola och Simo.

Enligt Yle var de avlidna äldre personer inom äldreomsorgen.

I Torneå har 33 fall av coronasmitta bekräftats och i hela sjukvårdsdistriktet är siffran 110, enligt finska Institutet för hälsa och välfärd.

Detta betyder att förekomst av viruset covid-19 är 182,4 per 100.000 invånare, som är näst flest i Finland.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Sex avlidna i corona i Länsi-Pohja

 1. Bra att gränsen är stängd, över 30 avlidna i norrbotten och i hela norra Finland 7. Så det betyder att situation är fyra gånger sämre i swe än fi.

 2. Pajsare skriver:

  Precis öststatsfasoner det här!
  Märks bara av det att tjänstemän får gå över gränsen och köpa snus! När alla andra förbjuds ens stanna eller avvika från vägen till jobbet!

  Sedan hjärntvätta folket att smittan kommer från Sverige 😠

  Lika bra Sverige går ur hela EU när EU tillåter att man bryter mot mänskliga rättigheter.

 3. Vill man stoppa smittan från att ta sig norrut i Finland så är det smartare stänga biltrafiken mot Oulu och flyget från Helsingfors,om det nu går något idag.
  Dumheter att stänga Tornedalsgränsen och inbilla sig att det minskar smittspridningen i någon större omfattning.

 4. Att norra Finland drabbas hårt är inte konstigt, med dessa inhemska Koskenkorvafester till höger och vänster i kojor.

 5. Antalet smittade på Finska sida om gränsen är 182,4 per 100.000 invånare och i Norrbotten endast 106,8 per 100.000 invånare.

  Sverige har nått sin kulmen av smittan och nu börjar den ebba ut men Finland förväntas nå sin topp först i höst.

  Så hoppas att Löven gör det enda rätta och stänger gränsen till Finland resten av året!!! för vi i Haparanda, som är friska och barnen får gå i skola, vill inte ha den finska Coronasmittan som härjar fritt i Torneå hit till oss.

 6. Hej! Invånarantalet är 181000 i finska Lappland och ungefär 250000 i Norrbotten. Således är faktainformationen fel i en tidigare kommentar.

 7. Dick Parker skriver:

  Precis. Märks att finnarna har resurser till övervak.

  Tänk om man skulle lägga dom pengarna istället på sjukvården, barnen och massa annat som man inte har pengar eller resurser till!

  Sedan stå där och skylla på grannländerna! Medans finsk polis köper snus här i Sverige 😂

  Det tur man inte bor i Finland och får betala det där!

  O visst det är värre än Nordkorea. Nordkoreanska vakter får i alla fall inte gå över till Sydkorea och shoppa!

 8. Det är ju väldigt konstigt att man påstår att smittan sprids från Sverige till Finland. Hur detta är möjligt när gränsen till Finland är så hårt bevakad så det är svårare att komma in i Finland än att komma in i Nord Korea. Smittan tror jag inte kan komma från Sverige i någon större utsträckning. Det är ju som sagt var att gränsen är så hårt bevakad så det är nästan omöjligt att få besöka Finland i dagsläget. Finland får nog göra en ordentlig smittspårning och se var den kommer ifrån. Inte kasta skit på grannländerna om dom inte har belägg för detta.

 9. I den svenska skolan lär man ut att viruset kommer från Wuhan! I den finska skolan förefaller det som att man lär ut att viruset kommer från Sverige. Nu infaller det paradoxala att vi i Östra Norrbotten inte haft ett enda fall de senaste två veckorna. Gränsarbetarna från Finland där man gjort 2 000 tester har inte heller påvisat ett enda fall. Ändå ökar smittan i området Kemi-Ylitornio så att den är högst i Finland.
  Hur kan det bli så här?

 10. Kero och kd med kristi brud säger att dom tills vidare stödjer svenska regeringens strategi ang pandemin. men har man hittills gett sitt ok till landsfaderns politik så kan man inte sen när valet närmar sig gå till attack mot pandemipolitiken. de är ju de som dom extrema med kd, sd och m håller på och förbereder sig. för nu med kritik är ju förödande för dessa partier. allt är partipolitik. ni skiter ju hur pandemin utvecklar sig. bara opinionssiffrorna inte dalar. typiskt högborgerlig politik.

 11. Resultaten din visar fel skriver:

  I det stora hela kanske. Men inte om vi jämför lappland!

  Men det är ju i för sig inte något konstigt med det. Bor ju mer människor i finska lappland än här i norrbotten.

  Detsamma ska vi också komma ihåg att Sverige är som land större än Finland.

 12. rajasolidaritet(s) skriver:

  Inte har väl finska tullen stängt Sverige?!

  Visst går du över gränsen och tar dig åter till Finland hamnar du i karantän. Det är väl huvudorsaken varför trafiken minskat. Men nog ser man en och annan finsk bil i Happis om man tittar noga!

  Är du finsk medborgare eller åtminstone bor i Finland kan du gå tillbaka. Men för oss som är svenska medborgare och har ingen adress eller jobb kommer överhuvudtaget inte över till Finland.

 13. Bra sagt resultat. Sverige borde stänga gränsen mot Finland. 33 smittade i Tornio och 2 i Haparanda som har tillfrisknat.

 14. Personal i svenska vården och omsorgen från Finland blir testade varje vecka med utrustning betald av Sverige. Idag kom en rapport efter 2000 tester, alla var negativa. Inte hämtar finländsk personal corona från Sverige än så länge.

 15. Fattar du inte att gränsen är stängd för Sverige när Finland har stängt gränsen?

 16. Kanske dags för Sverige att stänga gränsen mot Finland.

  Precis som jag misstänkte att det finns mer smitta i norra Finland än norra Sverige!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Hon blir ny skolchef

Det har stått klart att ny barn- och utbildningschef, tillika skolchef, skulle anställas under sommaren. Av totalt tiotalet sökande fastnade kommunen för Marie Simonsson.

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.