fbpx

Sex avlidna i corona i Länsi-Pohja

TORNEÅ: Totalt sex personer har avlidit av coronavirus i Länsi-Pohja som omfattar Torneå, Kemi, Keminmaa, Ylitornio, Tervola och Simo.

Enligt Yle var de avlidna äldre personer inom äldreomsorgen.

I Torneå har 33 fall av coronasmitta bekräftats och i hela sjukvårdsdistriktet är siffran 110, enligt finska Institutet för hälsa och välfärd.

Detta betyder att förekomst av viruset covid-19 är 182,4 per 100.000 invånare, som är näst flest i Finland.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Sex avlidna i corona i Länsi-Pohja

 1. Bra att gränsen är stängd, över 30 avlidna i norrbotten och i hela norra Finland 7. Så det betyder att situation är fyra gånger sämre i swe än fi.

 2. Pajsare skriver:

  Precis öststatsfasoner det här!
  Märks bara av det att tjänstemän får gå över gränsen och köpa snus! När alla andra förbjuds ens stanna eller avvika från vägen till jobbet!

  Sedan hjärntvätta folket att smittan kommer från Sverige 😠

  Lika bra Sverige går ur hela EU när EU tillåter att man bryter mot mänskliga rättigheter.

 3. Vill man stoppa smittan från att ta sig norrut i Finland så är det smartare stänga biltrafiken mot Oulu och flyget från Helsingfors,om det nu går något idag.
  Dumheter att stänga Tornedalsgränsen och inbilla sig att det minskar smittspridningen i någon större omfattning.

 4. Att norra Finland drabbas hårt är inte konstigt, med dessa inhemska Koskenkorvafester till höger och vänster i kojor.

 5. Antalet smittade på Finska sida om gränsen är 182,4 per 100.000 invånare och i Norrbotten endast 106,8 per 100.000 invånare.

  Sverige har nått sin kulmen av smittan och nu börjar den ebba ut men Finland förväntas nå sin topp först i höst.

  Så hoppas att Löven gör det enda rätta och stänger gränsen till Finland resten av året!!! för vi i Haparanda, som är friska och barnen får gå i skola, vill inte ha den finska Coronasmittan som härjar fritt i Torneå hit till oss.

 6. Hej! Invånarantalet är 181000 i finska Lappland och ungefär 250000 i Norrbotten. Således är faktainformationen fel i en tidigare kommentar.

 7. Dick Parker skriver:

  Precis. Märks att finnarna har resurser till övervak.

  Tänk om man skulle lägga dom pengarna istället på sjukvården, barnen och massa annat som man inte har pengar eller resurser till!

  Sedan stå där och skylla på grannländerna! Medans finsk polis köper snus här i Sverige 😂

  Det tur man inte bor i Finland och får betala det där!

  O visst det är värre än Nordkorea. Nordkoreanska vakter får i alla fall inte gå över till Sydkorea och shoppa!

 8. Det är ju väldigt konstigt att man påstår att smittan sprids från Sverige till Finland. Hur detta är möjligt när gränsen till Finland är så hårt bevakad så det är svårare att komma in i Finland än att komma in i Nord Korea. Smittan tror jag inte kan komma från Sverige i någon större utsträckning. Det är ju som sagt var att gränsen är så hårt bevakad så det är nästan omöjligt att få besöka Finland i dagsläget. Finland får nog göra en ordentlig smittspårning och se var den kommer ifrån. Inte kasta skit på grannländerna om dom inte har belägg för detta.

 9. I den svenska skolan lär man ut att viruset kommer från Wuhan! I den finska skolan förefaller det som att man lär ut att viruset kommer från Sverige. Nu infaller det paradoxala att vi i Östra Norrbotten inte haft ett enda fall de senaste två veckorna. Gränsarbetarna från Finland där man gjort 2 000 tester har inte heller påvisat ett enda fall. Ändå ökar smittan i området Kemi-Ylitornio så att den är högst i Finland.
  Hur kan det bli så här?

 10. Kero och kd med kristi brud säger att dom tills vidare stödjer svenska regeringens strategi ang pandemin. men har man hittills gett sitt ok till landsfaderns politik så kan man inte sen när valet närmar sig gå till attack mot pandemipolitiken. de är ju de som dom extrema med kd, sd och m håller på och förbereder sig. för nu med kritik är ju förödande för dessa partier. allt är partipolitik. ni skiter ju hur pandemin utvecklar sig. bara opinionssiffrorna inte dalar. typiskt högborgerlig politik.

 11. Resultaten din visar fel skriver:

  I det stora hela kanske. Men inte om vi jämför lappland!

  Men det är ju i för sig inte något konstigt med det. Bor ju mer människor i finska lappland än här i norrbotten.

  Detsamma ska vi också komma ihåg att Sverige är som land större än Finland.

 12. rajasolidaritet(s) skriver:

  Inte har väl finska tullen stängt Sverige?!

  Visst går du över gränsen och tar dig åter till Finland hamnar du i karantän. Det är väl huvudorsaken varför trafiken minskat. Men nog ser man en och annan finsk bil i Happis om man tittar noga!

  Är du finsk medborgare eller åtminstone bor i Finland kan du gå tillbaka. Men för oss som är svenska medborgare och har ingen adress eller jobb kommer överhuvudtaget inte över till Finland.

 13. Bra sagt resultat. Sverige borde stänga gränsen mot Finland. 33 smittade i Tornio och 2 i Haparanda som har tillfrisknat.

 14. Finland har det bra med coronaviruset jämfört med sverige!

 15. Personal i svenska vården och omsorgen från Finland blir testade varje vecka med utrustning betald av Sverige. Idag kom en rapport efter 2000 tester, alla var negativa. Inte hämtar finländsk personal corona från Sverige än så länge.

 16. Fattar du inte att gränsen är stängd för Sverige när Finland har stängt gränsen?

 17. Kanske dags för Sverige att stänga gränsen mot Finland.

  Precis som jag misstänkte att det finns mer smitta i norra Finland än norra Sverige!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.