fbpx

SJVP: ”Rykten och rena lögner”

HAPARANDA: Två av sjukvårdspartiets ledamöter i socialnämnden anklagas för att besvära tjänstemän genom att begära ut handlingar och ställa jobbiga frågor. En av dem är partiets nya ordförande i Haparanda, Ann-Kristin Joki.


Arbetsmiljöverket beslutade i fjol att Haparanda kommun måste vidta åtgärder för en bättre arbetsmiljö på Klippans äldreboende, annars riskerar kommunen ett vite med en halv miljon kronor.  Ann-Kristin Joki har krävt att arbetsmiljöärendet ska avgöras av politiken, och datumet för när yttrandet ska vara inlämnat är framflyttat till mitten av mars.
– Det saknas delegation för tjänstemännen att lämna in den här typen av svar. Under de här sex månaderna har vi haft rätt i allt vi har sagt, säger Ann-Kristin Joki.
Åsa Hansson påpekar att hon har mejlväxlat med kommundirektören under sex månader och påtalat att delegationsordningen inte följs, men att hon inte har fått något gehör.
Joki berättar att de ibland har fått ta del av handlingar som ska upp till beslut på samma möte och när de efterlyst handlingar och protokoll inför beslut så känner sig tjänstemännen jagade och ifrågasatta.
– Flera gånger har vi efterlyst protokoll från IVO som vi ska uttala oss om. Handlingar som vi inte har fått se och som inte heller varit diarieförda. Vi har påtalat det här sedan i höstas, både i förvaltningsledningen, hos kommundirektören, kommunalrådet och nämndsordföranden, men det händer ingenting, säger Hansson och Joki.
De upplever också att det sprids rykten utan substans om att de har frågat ut chefer och anställda när de mött dem i matvarubutiken och trängt sig in på tjänstemäns kontor.
– Anders (Rönnqvist) blev kallad på möte med fackförbundet Vision, där fick han höra att vi hade trängt oss in på arbetsplatsträffar, inte presenterat oss och suttit i ett hörn och antecknat men det här är ren lögn. De träffar vi har varit på har vi varit inbjudna till och vi har presenterat oss. De möten som vi har haft med tjänstemän har varit bokade i förväg.
De har fått diffusa tillsägelser att upphöra med vad de håller på med. Enligt Åsa Hansson har Anders Rönnqvist uppmanats av både kommundirektören och kommunalrådet att plocka bort dem från deras politiska uppdrag.
– Men ingen har gjort något för att lösa situationen de har bara bett oss att sluta vara jobbiga. De har inte kunnat säga vad det är vi ska sluta med, kommunen har inte jobbat efter riktlinjerna med kränkande särbehandling, säger Ann-Kristin Joki.

Socialchefen Marjo Koivumaa skriver till HB att interna frågor är på god väg att lösas.
– Ärenden finns diarieförda och i förekommande fall protokollförda. Socialnämnden har enhetligt kommit överens om att revidera delegationsordningen efter förra veckans genomförda utbildning. Det största ansvaret för att det ska fungera mellan politiker och tjänstemän ligger på kommunstyrelsen och kommundirektören, förklarar Marjo Koivumaa.

Längre versioner av artiklarna är publicerade i Haparandabladet 28/2 2020.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “SJVP: ”Rykten och rena lögner”

 1. Alltid bra om man
  * är överens, ifall man nu vill genomdriva något som liknar politik.
  * håller sig till sina vallöften.
  * lär sig skillnaden mellan politik och verkställighet.
  * genomför ordentliga utredningar innan man lovar att göra si eller så.
  * är tydligt med ledarskapet.
  * lyssnar till de som jobbar ute i verksamheten.
  * förstår att politik är ingen enmans/kvinnas show.

  Visst vad det Centern som inför valet 2018 sa, ”Vi behöver nytt ledarskap i kommunen”? – Just nu kan jag hålla med om den saken, helt och fullt!

 2. Ni verkar nöjda med borgarstyret i Happis, gratulerat från tidigare stunder. Från 70-talet.

 3. Det är mycket stora potthål som måste åtgärdas kring kommunhuset.

 4. Eller så flyttar vi härifrån. stängt badhus och fler snusaffärer är det enda som finns i kommunen gemtemot Torneå så finns inte mycket i kommunen förutom en massa pothål i vägarna.

 5. Vi kommuninvånare måste se till att demokratin fungerar i vår stad. Dags att entlediga regimen i stadshuset. Vi demokrater måste kräva extra val innan det är försent.

 6. Kommundirektör och Kommunalråd = Avgå med omedelbar verkan.

  Inför tjänstemannansvaret igen så får vi ner dessa riddare från sina höga hästar. Det ska inte gå att leka lekar med en kommun som dessa gör. Bra jobb Ann-kristin och Åsa, fortsätt med detta!

 7. Kiitos,että jotku uskaltaa edes vähän kyseenalaistaa stadhusin valtavan virkamies ”himmelin” työskentelyä. Hyvä Åsa ja Ann-Kristin.

 8. Den svenska modellen är att politiker har ansvaret över att driva Haparanda Stad på bästa sätt. För att ens ha möjlighet att ta rätt beslut så måste politiker ha insyn.
  Jag funderar att vilken modell de andra politikerna vill ha om inte Svenska modellen duger?
  Jag bor i Sverige och vill att kommunen drivs under Svenska lagar och regelverk. Är det för mycket begärt?

  Jag förstår inte ens att man diskuterar denna fråga. För mig är detta självklart.

 9. Maktkamp, maktkamp… Åsa OCH Ann-Kristin. När alla vill vara chefer då blir det bara rapakalja!!

 10. Bra jobbat Ann-Kristin och Åsa, fortsätt med det ni påbörjat. Våga ställa krav, och ställ till svars!! Månne hur det har fungerat tidigare då det inte utbildats något? Måste ju plötsligt vara en massa inkompetenta tjänstemän och chefer?? Eller har ingen politiker brytt sig och ställa krav på dom innan?!?

 11. Återigen kan vi läsa att det finns brister i kommunens hantering av skrivelser och beslut. Varför fortsätter denna cirkus? Varför tar varken kommundirektören eller socialförvaltningens ledning ansvar för att skrivelser, beslut och protokoll är korrekta och diarieförda? Det är helt fel att anklaga ledamöter för att vara besvärliga då de ser felaktigheter som de upptäcker, påpekar och vill rätta till. Det verkar vara väldigt infekterat i kommunhuset när ledamöter blir ifrågasatta när de vill ha korrekta underlag.
  Varför har detta arbetsklimat uppstått i en tidigare välskött kommun?

 12. Hög tid för både kommundirektör och kommunalråd att avgå, båda är en katastrof för Haparanda.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.