fbpx

Skärpta allmänna råd i Norrbotten

Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta allmänna råd i Norrbotten.

Beslutet, som omfattar även Västerbottens län och Kalmar län, ska gälla till och med den 8 december 2020.

I ett pressmeddelande från FHM har antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i de tre länen ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. ”Fler patienter med covid-19 vårdas i slutenvården inklusive intensivvården”.

För att bromsa utbrotten har FHM:s generaldirektör Johan Carlson i samråd med bland annat smittskyddsläkarna, länsstyrelser och regionerna i de tre länen beslutat om skärpta lokala allmänna råd under en begränsad tid. Men kan komma att förlängas.

Från och med den 10 november uppmanas alla som vistas i  nämnda län att:

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

(Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra).

För invånare i Norrbottens län och Västerbottens län gäller dessutom att:

• Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Tisdagens beslut omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter
– som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – i Kalmar län, Norrbotten och Västerbotten.

• Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Skärpta allmänna råd i Norrbotten

  • Tyvärr är råd inte detsamma som krav.
   När krav ställs, riktiga restriktioner alltså, så måste de åtföljas av ett straff för brott mot dessa.
   I Sverige finns det knappt några coronarestriktioner, enbart mesiga rekommendationer vilka man utan påföljd kan strunta i.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN