fbpx

Skärpta krav väntas för A-traktorförare

EU-kommissionen vill se skärpta krav för A-traktorförare.

I det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler, som läggs fram den 1 mars, finns förslag om att 16-åringar ska behöva ta ett körkort med krav motsvarande B-körkort för att få köra A-traktor. Det innebär dock inte att 16-åringar får köra vanliga bilar.

Detta uppger EU-kommissonären Andia Valean för Ekot och TT i samband med ett informellt möte i Stockholm för EU:s transport- och energiministrar.

När förslaget är klart ska det skickas vidare till EU-ländernas transportministrar för förhandlingar.

Även infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) vill se skärpta krav för A-traktorer då han anser att det inte är rimligt att 15-åringar som har tagit mopedkörkort får köra A-traktor.

Enligt honom kommer regeringen dessutom att gå fram med bälteskrav för A-traktorer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Skärpta krav väntas för A-traktorförare

  1. Varför ska det vara så många myndigheter som ska göra sina utredningar Låt Trafikverket och polisen ta fram åtgärderna och det ska gälla
    Till råga på allt så har Eu blanda sig i det här och enligt utsago så kommer det här utredandet ta flera år innan det här är klart Får inte Sverige instifta sina egna lagar Denna dröjsmål kommer innebära att många unga förolyckas i onödan i trafiken

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.