fbpx

Skatt på plastbärkassar från 1 maj

TORNEDALEN: Nu är plastbärkassar dyrare. Från den 1 maj i år tas det ut en skatt på plastbärkassar. Den som tillverkar, för in och tar emot från annat EU-land eller importerar plastbärkassar till Sverige blir skatteskyldig och ska deklarera och betala skatten, enligt information från Skatteverket.

Skattesatsen för en plastbärkasse är 3 kronor styck. För påsar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 7 liter är skatten 30 öre styck. Varje enskild handlare sätter själv pris på kassarna som kunderna kan köpa i butiken.

Sedan den 1 mars i år kan den som vill ansöka hos Skatteverket om att bli godkänd som lagerhållare. Huvudregeln är att skyldighet att betala skatt uppkommer när plastbärkassar säljs vidare, skriver Skatteverket.

Den nya skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar.

– Enligt förpackningsdirektivet ska medlemsstaterna minska förbrukningen till maximalt 40 bärkassar per person och år till år 2025. Beslutet om skatt på plastbärkassar fattades av riksdagen den 29 januari 2020.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Skatt på plastbärkassar från 1 maj

  1. Bomsy: du menar mikropartiet Liberalerna, för det är ju Liberalerna som hade detta på sin kravlista för att stödja regeringsbildningen.

  2. en beräknade skattevinsten sägs vara knappt tre miljarder kronor…undrar vart dom pengarna försvinner..ungefär som med drivmedelsskatterna och bilskatten, inte är det till dom allmänna vägarna näää

  3. Jag känner mig så trygg när mikropartiet miljöpartisterna får igenom sina kloka förslag på att rädda klimatet. Det är så klart lite populistiskt med plastkasseskatt men rädda det som räddas kan med lite extra skatt.
    Snart har jordens temperatur kanske stigit någon halvgrad och då får vi vara väldigt tacksamma över att det inte sker i motsatt riktning.
    Vad som styr klimatet är det bara korrekta politiska åsikter som tror sig veta. Huvudsaken är att det går att beskatta medborgarna.
    Min slitna tygkasse är nu 8 år och ibland så tvättar jag den med övrig grovtvätt, som nu till våren med mattorna.

  4. Det sägs att en av orsakerna till att skatten har kommit är att det är så mycket plast i havet.
    Jag har använt mina kassar som soppåsar som jag sedan slängt i tunnan som kommunen tömmer och som enligt uppgift körs till ett värmeverk där det ger energi/värme.
    Men vi har nog blivit lurade, för det verkar som att kommunen åker till havet med mina kassar och matar fiskar med dem.
    Regeringen vet nog bättre än mig.
    Men jag tycker ändå det är en KASS skatt, men vi får kanske avdrag på deklarationen nästa år? ”Påsar till och från affären (eller havet?)”

  5. Moms tillkommer med 75 öre på varje kasse dessutom.
    Men moms är moms och ingen skatt väl?

  6. Köp kraftigare avfallspåsar i butiken så slipper ni skattehöjningen och även vara reklamvärdet för butiken.

  7. Plastkassar borde förbjudas helt istället, vilket sedan länge är gjort i många andra länder.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.