fbpx

Skatt på plastbärkassar från 1 maj

TORNEDALEN: Nu är plastbärkassar dyrare. Från den 1 maj i år tas det ut en skatt på plastbärkassar. Den som tillverkar, för in och tar emot från annat EU-land eller importerar plastbärkassar till Sverige blir skatteskyldig och ska deklarera och betala skatten, enligt information från Skatteverket.

Skattesatsen för en plastbärkasse är 3 kronor styck. För påsar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 7 liter är skatten 30 öre styck. Varje enskild handlare sätter själv pris på kassarna som kunderna kan köpa i butiken.

Sedan den 1 mars i år kan den som vill ansöka hos Skatteverket om att bli godkänd som lagerhållare. Huvudregeln är att skyldighet att betala skatt uppkommer när plastbärkassar säljs vidare, skriver Skatteverket.

Den nya skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar.

– Enligt förpackningsdirektivet ska medlemsstaterna minska förbrukningen till maximalt 40 bärkassar per person och år till år 2025. Beslutet om skatt på plastbärkassar fattades av riksdagen den 29 januari 2020.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Skatt på plastbärkassar från 1 maj

 1. Bomsy: du menar mikropartiet Liberalerna, för det är ju Liberalerna som hade detta på sin kravlista för att stödja regeringsbildningen.

 2. en beräknade skattevinsten sägs vara knappt tre miljarder kronor…undrar vart dom pengarna försvinner..ungefär som med drivmedelsskatterna och bilskatten, inte är det till dom allmänna vägarna näää

 3. Jag känner mig så trygg när mikropartiet miljöpartisterna får igenom sina kloka förslag på att rädda klimatet. Det är så klart lite populistiskt med plastkasseskatt men rädda det som räddas kan med lite extra skatt.
  Snart har jordens temperatur kanske stigit någon halvgrad och då får vi vara väldigt tacksamma över att det inte sker i motsatt riktning.
  Vad som styr klimatet är det bara korrekta politiska åsikter som tror sig veta. Huvudsaken är att det går att beskatta medborgarna.
  Min slitna tygkasse är nu 8 år och ibland så tvättar jag den med övrig grovtvätt, som nu till våren med mattorna.

 4. Det sägs att en av orsakerna till att skatten har kommit är att det är så mycket plast i havet.
  Jag har använt mina kassar som soppåsar som jag sedan slängt i tunnan som kommunen tömmer och som enligt uppgift körs till ett värmeverk där det ger energi/värme.
  Men vi har nog blivit lurade, för det verkar som att kommunen åker till havet med mina kassar och matar fiskar med dem.
  Regeringen vet nog bättre än mig.
  Men jag tycker ändå det är en KASS skatt, men vi får kanske avdrag på deklarationen nästa år? ”Påsar till och från affären (eller havet?)”

 5. Moms tillkommer med 75 öre på varje kasse dessutom.
  Men moms är moms och ingen skatt väl?

 6. Köp kraftigare avfallspåsar i butiken så slipper ni skattehöjningen och även vara reklamvärdet för butiken.

 7. Plastkassar borde förbjudas helt istället, vilket sedan länge är gjort i många andra länder.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.