Skatt på plastbärkassar från 1 maj

TORNEDALEN: Nu är plastbärkassar dyrare. Från den 1 maj i år tas det ut en skatt på plastbärkassar. Den som tillverkar, för in och tar emot från annat EU-land eller importerar plastbärkassar till Sverige blir skatteskyldig och ska deklarera och betala skatten, enligt information från Skatteverket.

Skattesatsen för en plastbärkasse är 3 kronor styck. För påsar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 7 liter är skatten 30 öre styck. Varje enskild handlare sätter själv pris på kassarna som kunderna kan köpa i butiken.

Sedan den 1 mars i år kan den som vill ansöka hos Skatteverket om att bli godkänd som lagerhållare. Huvudregeln är att skyldighet att betala skatt uppkommer när plastbärkassar säljs vidare, skriver Skatteverket.

Den nya skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar.

– Enligt förpackningsdirektivet ska medlemsstaterna minska förbrukningen till maximalt 40 bärkassar per person och år till år 2025. Beslutet om skatt på plastbärkassar fattades av riksdagen den 29 januari 2020.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Skatt på plastbärkassar från 1 maj

 1. Bomsy: du menar mikropartiet Liberalerna, för det är ju Liberalerna som hade detta på sin kravlista för att stödja regeringsbildningen.

 2. en beräknade skattevinsten sägs vara knappt tre miljarder kronor…undrar vart dom pengarna försvinner..ungefär som med drivmedelsskatterna och bilskatten, inte är det till dom allmänna vägarna näää

 3. Jag känner mig så trygg när mikropartiet miljöpartisterna får igenom sina kloka förslag på att rädda klimatet. Det är så klart lite populistiskt med plastkasseskatt men rädda det som räddas kan med lite extra skatt.
  Snart har jordens temperatur kanske stigit någon halvgrad och då får vi vara väldigt tacksamma över att det inte sker i motsatt riktning.
  Vad som styr klimatet är det bara korrekta politiska åsikter som tror sig veta. Huvudsaken är att det går att beskatta medborgarna.
  Min slitna tygkasse är nu 8 år och ibland så tvättar jag den med övrig grovtvätt, som nu till våren med mattorna.

 4. Det sägs att en av orsakerna till att skatten har kommit är att det är så mycket plast i havet.
  Jag har använt mina kassar som soppåsar som jag sedan slängt i tunnan som kommunen tömmer och som enligt uppgift körs till ett värmeverk där det ger energi/värme.
  Men vi har nog blivit lurade, för det verkar som att kommunen åker till havet med mina kassar och matar fiskar med dem.
  Regeringen vet nog bättre än mig.
  Men jag tycker ändå det är en KASS skatt, men vi får kanske avdrag på deklarationen nästa år? ”Påsar till och från affären (eller havet?)”

 5. Moms tillkommer med 75 öre på varje kasse dessutom.
  Men moms är moms och ingen skatt väl?

 6. Köp kraftigare avfallspåsar i butiken så slipper ni skattehöjningen och även vara reklamvärdet för butiken.

 7. Plastkassar borde förbjudas helt istället, vilket sedan länge är gjort i många andra länder.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Ungdomsgården som försvann

För två år sedan öppnades en föreningsdriven ungdomsgård i Pajala. Den hade en minimal budget och anställda fick söka bidrag till drift och egen lön. I samband med pandemin hamnade verksamheterna i malpåse, och gården blev nerlagd.

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.