Skolan i Seskarö kan läggas ned

Skolan i Sekskarö föreslås läggas ned. Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen på torsdag nästa vecka.

Till NSD säger Janne Lind (C), kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, att detta är en del av ett antal inriktningsbeslut som ska fattas gällande skolan i hela kommunen.

– Det gäller inte bara skolan i Seskarö, det här är en bred palett av förändringar som har efterfrågats från medborgare och politiker. Det handlar inte bara om skolstrukturen, utan även om vad som händer inne i skolan och om fastigheter, säger Janne Lind NSD.

Efter att förslaget tagits upp i kommunstyrelsen skickas det vidare på remiss till barn- och ungdomsnämnden. Bengt-Olov Innala (S), ledamot i kommunstyrelsen och sitter i oppositionen, rasar mot beslutet.

– Vi har lyckats få igång en sågverksindustri här i byn med 40 anställda. De styrande i kommunen har inte lagt sticka i kors för det. Industrin inbringade 4,5 miljoner kronor i skatteintäkter till kommunen förra året. Stenvalls trä, som driver sågen, har varit tydliga med att en skola måste finnas kvar för att de ska kunna nyrekrytera i framtiden, säger Bengt-Olov Innala till NSD.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Skolan i Seskarö kan läggas ned

  1. Det ingen av er vet om är att. Staten kommer aldrig vara på våran sida. Sluta tro och hoppas. Slut samman istället som våra förfäder gjorde!

  2. Tror knappast att Stenvalls trä har kommit på att de inte kan nyrekrytera och har som krav på att det måste finnas en skola i Seskarö när det finns flera skolor, 10-15 minuter till stan.

    Och om det i framtiden skulle vara så att det tar 10-15 minuter att ta sig till arbetsplatsen så är det väldigt snabbt, med tanke på den majoritet i detta avlånga land som antingen på grund av sträckorna eller trafiken har mycket längre till jobbet.

    Man skulle gärna vilja ha en källa på det här uttalandet från Stenvalls trä. För nu framstår det ju som att det är något som Bengt-Olov Innala har hittat på av egna intressen.

  3. Bengt-Olov svamlar.
    Man kan inte bedriva en skola med så få elever för ett företags skull.

    Så länge det finns en fungerande lösning så kan stenvalls rekrytera.

    En fungerande lösning är t ex skolskjuts till Nikkala.

    Förstår överhuvudtaget inte varför Seskaröbarnen inte kan ta bussen till grannbyn och gå i skola, när barnen i kommunens andra byar fått göra det i flera decennier redan!

    Hur kommer det sig att barn från Tossa, Kukkola, Vojakkala klarar av att åka buss till skolan men inte barnen från Seskarö?

  4. Är det så stor sak att driva vidare skolan ett år till? Låt de som arbetar för att skolan ska finnas kvar göra färdigt sitt arbete. Det är en unik skola. Varför vill kommunen motarbeta?

  5. Tråkigt! Studieresultaten lär inte förbättras i kommunen. Det enda som händer är att man lägger ner en fungerande skola med goda studieresultat.

  6. Ett klokt beslut vore att driva skolan vidare tills det finns en möjlighet att få igång en fungerande friskola om kommunen drar sig ur.
    Här finns ett antal alternativ till att finansiera en sådan lösning även om en allmän skola vore att föredra.
    Sedan så är det för de barn som går där en fantastisk miljö och inarbetad personal som funnits där en längre tid ger en trygg skolgång för de som går där idag.
    Satsa på barnen för det ger tillbaka till samhället när de får en bra skolstart i livet,

  7. Seskaröborna med barn i skolåldern kan begära att tillhöra Kalix och köra barnen till skolan i Sangis om det nu är bättre alternativ. Gör mer barn så att skolan behövs är ett annat alternativ. Starta friskola är kanske ett annat alternativ. Sågen har väl inget att göra med skolan, vilket svammel. Sågen kan inte rekrytera barnen till att säkerställa driften, eller vill dom ha det som det var för 50-70 år sedan? Har sågen ett bra arbete att erbjuda så får dom folk att komma och jobba även om man inte bor på Seskarö, om inte så lägg ner.

  8. typiskt extrem höger politik att jävlas mot svenska arbetare och försvåra för deras vardagliga livspussel.

    • Inga andra byaskolor. Tre upptagningsområden , Nikkala, Karungi , Centrum.

      Svårt att bedriva skola på ca 16 elever totalt och minskande. Tråkig uktveckling i hela landet med avfolkning på landsbygden.

      • Ja 3 upptagningsområden. Kommer Centrums upptagningsområde ha 2 skolor då på sitt upptagningsområde? Vad händer med skolan i Marielund är frågan?

  9. Tydligt att Seskarö ses som en belastning för kommunen!
    Så ofattbart att dom inte kan ge ön en chans.
    Nä, Janne och Peter ta nu en fundering på vad ni håller på att ställa till med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Droger och missbruk får inte tystas ned

Föräldrar och anhöriga till personer som har hamnat i missbruk pratar sällan öppet om problemet. Marita Slotte som själv har en missbrukande dotter menar att det i många fall beror på känslan av skuld och skam, vilket är något hon

Nu satsas det stort på ungdomar i Haparanda

Kultur- och fritidsenheten i Haparanda har fått en utökad budget med 900.000 kronor som ska gå till olika fritidsaktiviteter för ungdomar. ”Det här var det roligaste beslutet jag varit med om”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Ungdomarna har fått ett garage att skruva i

Nu är Pajalaungdomarnas motor- och ungdomsgård invigd. ”Det känns som att man kommer hem med sin epa när man kommer hit till garaget”, säger Anton Jatko Björnström, 17 år, som även ingår i ungdomsrådet. Han hoppas att även ungdomsgården i

Fest i fredliga förbindelsers tecken

Under den sena måndagseftermiddagen drog Rälsfest i tågens tecken storpublik till stadens pånyttfödda järnvägsstation. HB häpnar över uppslutning och spontana glädjeyttringar över nya spår och förbindelser.