fbpx

Slopad straffrabatt för unga myndiga

Från och med 2 januari 2022 slopas straffrabatten för unga myndiga vid allvarliga brott.

Riksdagen klubbade i onsdags, den 17 november, regeringens förslag som innebär att om en person som är 18–20 år har begått ett brott, och det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i ett år för brottet, ska det inte tas särskild hänsyn till den unga åldern när straffet bestäms. Detta gäller också om brottets straffvärde uppgår till fängelse i ett år eller mer. Det ska inte heller krävas särskilda skäl för att döma unga myndiga lagöverträdare till fängelse.

De särskilda påföljderna för unga ska i stort sett bara gälla personer som inte har fyllt 18 år när de har begått ett brott.

Vidare ska allvarliga brott som mord eller våldtäkt mot barn inte kunna preskriberas om brottet begicks av någon som fyllt 18 år.

Riksdagen riktade också ett tillkännagivande om att regeringen bör återkomma med ett förslag till riksdagen om att straffrabatten för unga myndiga lagöverträdare ska slopas för alla typer av brott.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Slopad straffrabatt för unga myndiga

 1. Som alla vet så infördes dagens lydelse 2009 vet ej om det var S som styrde landet då eller kanske var det en blå-brun sörja med lite gröna inslag i buketten.

 2. Nu fjäskar S inför valet för att inte tappa makten. Straffrabatt borde dom ha slopa för länge sedan, den borde överhuvudtaget inte ha existera, för det var enbart dom kriminella som drog nytta av det. Kan tänka mig att dom måste ha skratta ihjäl sig när svenska lagar hjälper dom att begå brott.

 3. Valfläsk från S, man tar nu dessa förslag som SD har föreslagit i många år, S o gänget försöker reparera sina misstag,men tyvärr försent.

 4. Ta bort ”ALLA” rabatter och åldersgränser vid brott eftersom ett mord, misshandel, våldtäkt och vilket brott som helst ÄR ett brott oavsett ålder.
  Ett straff är ett straff och ingen välgörenhet.

 5. Vi ska då vara värst i världen vi har ungdoms rabatt på grova brott t.ex mord, våldtäkt och misshandel. Men det värsta är ju tyvärr att vår regering kliar sig i huvudet och tänker varför dom inte får ner ungdoms brottsligheten.
  Inte undra på att en av dom största tidningarna i Tyskland skrev att Sverige är den farligaste landet att vara i.
  I

 6. Fortfarande kan mord eller våldtäkt preskriberas om gärningsmannen är under 18 år… horribelt.
  Signalen blir…skynda nu innan du blir myndig.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.