fbpx

Smitningar från olyckor

HAPARANDA/PAJALA: Vid niotiden under lördagsmorgonen inkom till polisen två anmälningar om smitning från olyckor där renar blivit påkörda. UPPDATERAD

På E 4:an mellan Vuono och Sangis blev igår förmiddag en ren påkörd. Samebyn som själv i morse anmälde olyckan fick avliva renen. Eftersom föraren avvek utan att anmäla renpåkörningen är olyckan att betrakta som en smitning.

Ungefär samtidigt i förmiddags inkom en anmälan om ytterligare en smitning längs efter väg 99, vid Kardis. Där ska olyckan ha skett under natten mot lördag, inte heller här anmäldes påkörningen i vilken en ren dog och även här var det samebyn själv som anmälde.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Smitningar från olyckor

 1. om en ren är en tamboskap så är ägaren ansvarig för djuret. vid en olycka med en hund tex, får ägaren ev. om försäkring finns ersättning från ett försäkringsbolag. men en ägare av en ren som blir påkörd får ersättning av våra skattepengar!!!

 2. Inte ”riktigt” tamboskap…de är i vida världen största delen av tiden…så lite vilda är de…
  En ko springer inte i väg när man närmar sig.
  Försök att klappa en ren…

 3. Kan Hb kommentera varför det blev så uppenbart fel i artikeln. Renpåkörningen drabbar ju den enskilde renägaren. En viltolycka handlar ju om statens vilt och inte om en påkörning av enskild egendom(tamboskap). Ser fram emot rättelse och kommentar. Konsekvenserna för den enskilde får inte negligeras.

 4. Fel rubrik. Renpåkörning är ingen viltolycka, renen räknas som tamboskap. Påkörningen skall anmälas till renägaren eller till samebyn ifråga. Om anmälan har skett till samebyn är det ok.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka