fbpx

Smitta på äldreboende i Haparanda

Ett fall av covid-19 har bekräftats på ett av Haparandas äldreboenden.

Det uppger Haparanda stad den 1 november på sin hemsida.

Vidare uppges att de inte går ut med vilket boende det rör sig om ”på grund av patientsekretess”. Däremot ska anhöriga ha underrättats under söndagen.

”Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och vi har alla ett ansvar att skydda äldre från smitta. Vi uppmanar därför alla anhöriga att för tillfället inte besöka något av våra äldreboenden”.

Haparanda stad upplyser om att de följer rekommendationer från ansvariga myndigheter och samarbetar med vårdhygien på Region Norrbotten kring analys och smittspårning för att förhindra ytterligare smittspridning.

För att bromsa smittan uppmans till fortsatt gemensamt ansvar, bland annat genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom som påminner om förkylning och influensa.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Smitta på äldreboende i Haparanda

 1. Ledsen @ Tyvärr är det outbildad personal som sprider smitan på äldreboenden.
  Det är konstaterats i diverse utredningar både i Sverige och utomlands.
  Ansvaret ligger hos kommunerna som inte utbildar sin personal.
  Politikerna sviker sina äldre medborgare på ett flagrant sätt.
  Man kan undra om den styrande såkallade eliten
  i både Haparanda och Stockholm kan se sig själv i
  Spegeln.

 2. Personalen har gjort ett fantastiskt arbete med att hålla smittan borta från våran äldre men som väntat när man åter öppnade upp för besök utifrån så skulle smittan komma in på någon avdelning….

 3. Ättestupan är tillbaka. Svenska politiker är både skamlösa och empatilösa. Ibland kan man undra om vi tillhör hör samma människosläkte.
  Det är synd om människan som Strindberg skrev.

  • Insidens av covid-19 i Haparanda har varit låg ett bra tag och nu när insidensnivån steg ökar även risken att den kommer in på institutioner.
   Så är det bara att naturen är starkare.

 4. Snarare beror väl förekomsten av smitta på äldreboenden på att för en kort tid sedan öppnades de upp bl.a. genom att besök utifrån tilläts inomhus. Oavsett så ska det här verka som en alarmklocka för oss och vi behöver skärpa oss ytterligare. Gör vi det finns stora möjligheter att den smitta som nu sprids bland oss i Haparanda stannar på en minimal nivå och kan hållas under kontroll.

 5. Det tog inte ens en månad efter att de minskade personalen så var covid inne på boende.
  Att minska personal mitt under en pågående pandemi är bland det sjukaste man hört!

  • Ännu sjukare låta personal rotera från boendeenhet till boendeenhet.

   Det är väl klart smittan sprids då ifall någon är smittad!

  • Stina, på vilket sätt skulle mer personer/personal som rör sig bland de boende minska spridningsrisken? Berätta så även jag förstår🗝

   • det beror på att alla i personalen inte springer runt till alla boende, det ger ökad trygghet till de boende och minskar samtidigt smittspridning av alla slag….

   • Mänskliga misstag tillkommer när stress och tidsbrist ökar när personalen är för få. Med tillräcklig personal behöver de inte springa mellan olika avdelningar för att hjälpa varandra. Samt att det skall finnas personal som tar hand om besökarna, att de har utrustning på sig och att den blir rengjord på ett korrekt sätt när de lämnar boendet. Med för lite personal är det lätt att det brister på ett eller annat håll hur de än springer.

    • Tack för svaret Stina, då förstår jag argumenten. Tycker för övrigt att åldringsvård ska prioriteras.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.