fbpx

Snötyngda ledningar och hårda vindar gav elavbrott

Henrik Luttu, VD på Övertorneå energi, uppger att man inte funnit brott på ledningarna.
Henrik Luttu, VD på Övertorneå energi, uppger att man inte funnit brott på ledningarna.

ÖVERTORNEÅ: Hård vind i kombination med snötyngda ledningar har idag orsakat kortslutningar på elnätet i hela Övertorneå kommun.

Strömmen har i korta stunder varit borta. Henrik Luttu, VD på Övertorneå energi uppger att man inte funnit brott på ledningarna.

Snölasten på linorna i kombination med hård vind gör att ledningarna hamnar i gungning och slår ihop. Det har under dagen skapat kortslutningar, brytarna slår av för ett tag för att strömmen ska komma tillbaks efter en stund.
– Det blir många och korta avbrott. Vi har idag med skoter sökt av uppåt 15 mil längs efter ledningarna i kommunen och inte funnit några brott på ledningarna, säger Henrik Luttu.

Upp till två timmar
Strömavbrotten startade vid tiotiden under förmiddagen efter att vindarna tilltagit och kulminerade under dagen. De längsta elavbrotten har varat i två timmar. Vid 16-tiden uppger Henrik Luttu att det ser ut att ha lugnat ner sig något.

Hela länet
Han uppger att det varit problem med elavbrott från Haparanda fram till kommungränsen norrut, mot Svanstein.
– Jag har hört med Vattenfall att det varit problematiskt med elavbrott i hela länet. Att det här skulle hända i dag kunde inte vi förutse. Framför allt är det vindarna kombinerat med snön på ledningarna som skapar svängningar så att linorna slår ihop, säger Henrik Luttu.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Snötyngda ledningar och hårda vindar gav elavbrott

 1. Jaså det blir strömavbrott när Packhusgatan har en isbeläggning på en dm?? DET VAR NÅGOT NYTT!
  GOTT NYTT ÅR 2020!

 2. med en extrem högerpolitik med rönnen i spetsen, vad hade du ”skridskoåkare” förväntat dig?

 3. Apropå vinter. När ska Haparanda kommun lära sig halkbekämpning?
  Trodde inte det kunde bli värre en föregående år.
  Traktorena åker runt runt i centrala Haparanda utan att sanda eller ploga. Vem betalar? Vi har ca 1 decimeter is här på Packusgatan.(mellan Amanda & skolan)
  Jag misstänker att kommunen inte betalar om det inte kommer mer än 2-3 centimeter nysnö och det är därför dom inte kör med plogen i backen.
  Nu när det är blidväder är det gyllene tider att få bort isen från vägar & trottoarer annars kommer vi att ha denna ishalka till april.
  Till ansvariga SNÄLLA gör ert jobb.

 4. Man kunde alltså inte förutse att det skulle bli problem med elledningarna trots att SMHI:s prognos visade stormvindar med mildväder och kraftigt snöfall?
  Fantastiskt!

 5. Bra gjort av HB och Luttu att genast gå ut med information. Något lättar det när man vet orsaken.

 6. Snötyngda ledningar och hård vind. Det måste vara klimatförändringarnas fel. Ring Isabella Löfvin för råd och rön.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.