fbpx

Social isolering vanligare bland män och äldre

TORNEDALEN: Statistik som SCB har publicerat visar att ungefär 300.000 personer lever socialt isolerade i Sverige. Äldre människor är ensammast och ungefär var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden.

Ungefär fyra procent av befolkningen från 16 år och äldre räknades som socialt isolerade 2016-2017.
Den sociala isoleringen är inte lika vanlig bland yngre och siffran visar en procent.
Efter att pensionen passerats ökar ensamheten påtagligt. Bland 75–84 åringarna är cirka tio procent socialt isolerade. Bland de allra äldsta, 85 år och äldre, är andelen 15 procent.
Åldersgrupp sticker ut
Ser man till könen så är det ingen anmärkningsvärd skillnad på män och kvinnor men ett undantag finns och det är i åldersgruppen 55–64 år där sju procent av männen är mer socialt isolerade än kvinnorna, som utgörs av tre procent.
Vad ensamheten beror på är inte kartlagt men en förklaring som forskare har fått indikationer på är att män som separerar i regel blir ensammare än kvinnor. Andra förklaringar är att män inte erkänner sig vara i behov av andra, utan försöker klara sig själva med sina känslor, samt att män är sämre på att vårda sociala nätverk.
Höggradigt isolerade
Det går också att se vilka som är så kallat höggradigt socialt isolerade. Med det menas att även kontakter via telefon och över internet sker mer sällan än en gång i veckan. Andelen höggradigt socialt isolerade beräknas till två procent av befolkningen. I åldrarna 85 år och äldre är andelen åtta procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Social isolering vanligare bland män och äldre

  1. Tornedalen har starka kvinnor samhället gynnar tjejerna nu är dom som killarna var på 70 talet dom har självförtroende dom vågar säja vad dom vill dom känner att dom är bäst och vill prestera bra i skolan det är dom som får dom betalda jobben medan killarna hänvisas till sjukbidrag. eller soc om dom saknar diagnosgrundande skäl

  2. SCB statistiken är nog missvisande troligtvis är mobbning en utlösande faktor till låg utbildning då många väljer att inte börja gymnasiet eller hoppa av gymnasiet misslyckandet den skadade självkänslan några lyckas dock skaffa lite äldre kompisar med drogproblem eller bara lite självmedicinering med öl fängelserna kan ge dom vänner och struktur på vardagen sen har vi en liten grupp av utmobbade killar som inte skaffat sig vänner dom behöver hjälp att få ett jobb med lönebidrag

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.