fbpx

Social isolering vanligare bland män och äldre

TORNEDALEN: Statistik som SCB har publicerat visar att ungefär 300.000 personer lever socialt isolerade i Sverige. Äldre människor är ensammast och ungefär var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden.

Ungefär fyra procent av befolkningen från 16 år och äldre räknades som socialt isolerade 2016-2017.
Den sociala isoleringen är inte lika vanlig bland yngre och siffran visar en procent.
Efter att pensionen passerats ökar ensamheten påtagligt. Bland 75–84 åringarna är cirka tio procent socialt isolerade. Bland de allra äldsta, 85 år och äldre, är andelen 15 procent.
Åldersgrupp sticker ut
Ser man till könen så är det ingen anmärkningsvärd skillnad på män och kvinnor men ett undantag finns och det är i åldersgruppen 55–64 år där sju procent av männen är mer socialt isolerade än kvinnorna, som utgörs av tre procent.
Vad ensamheten beror på är inte kartlagt men en förklaring som forskare har fått indikationer på är att män som separerar i regel blir ensammare än kvinnor. Andra förklaringar är att män inte erkänner sig vara i behov av andra, utan försöker klara sig själva med sina känslor, samt att män är sämre på att vårda sociala nätverk.
Höggradigt isolerade
Det går också att se vilka som är så kallat höggradigt socialt isolerade. Med det menas att även kontakter via telefon och över internet sker mer sällan än en gång i veckan. Andelen höggradigt socialt isolerade beräknas till två procent av befolkningen. I åldrarna 85 år och äldre är andelen åtta procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Social isolering vanligare bland män och äldre

  1. Tornedalen har starka kvinnor samhället gynnar tjejerna nu är dom som killarna var på 70 talet dom har självförtroende dom vågar säja vad dom vill dom känner att dom är bäst och vill prestera bra i skolan det är dom som får dom betalda jobben medan killarna hänvisas till sjukbidrag. eller soc om dom saknar diagnosgrundande skäl

  2. SCB statistiken är nog missvisande troligtvis är mobbning en utlösande faktor till låg utbildning då många väljer att inte börja gymnasiet eller hoppa av gymnasiet misslyckandet den skadade självkänslan några lyckas dock skaffa lite äldre kompisar med drogproblem eller bara lite självmedicinering med öl fängelserna kan ge dom vänner och struktur på vardagen sen har vi en liten grupp av utmobbade killar som inte skaffat sig vänner dom behöver hjälp att få ett jobb med lönebidrag

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka