fbpx

Socialdemokraterna vill ge mer pengar till glesbygden

NORRBOTTEN: Under en pressträff på söndagen presenterade Socialdemokraterna ett förslag om att uppdatera kostnadsutjämningssystemet mellan kommuner och landsting. Ett förslag som skulle innebära ökade intäkter för bland annat Pajala och Övertorneå kommun. Förslaget följer på en utredning utförd under 2018 som konstaterade att nuvarande system fyller sitt syfte men efterlyste mer fokus på socioekonomiska faktorer och glesbygdens villkor. Kommuner i glesbygd, med liten befolkning och stora socioekonomiska utmaningar gynnas främst av ökningen i systemets omfördelning.
Förslaget skulle öka omfördelningen inom systemet för både kommuner och landsting med totalt 1,8 miljarder. Den största ökningen skulle ske inom landstingen. I och med detta ökar omfördelningen för både kommuner och landsting.

 

För Övertorneå kommuns del skulle förslaget innebära ytterligare tretton miljoner i kommunens kassa, något som socialdemokratiske ledamoten i kommunstyrelsen i Övertorneå tBente Åkerblom tror skulle skapa större möjligheter för kommunen att fördela resurserna även om hon på rak arm har svårt att ge något konkret exempel på vad pengarna skulle kunna gå till.
– Det är så mycket man kan satsa på när man är i en glesbygdskommun, det är jobb, vård, skola. Det finns många hål att stoppa pengarna i. I slutändan tror jag det blir väl använda pengar, säger Bente Åkerblom.

Förutsatt att riksdagen ställer sig bakom förslaget kan ett nytt system vara på plats redan vid årsskiftet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Socialdemokraterna vill ge mer pengar till glesbygden

  1. Under år 2018 hade Övertrneå en kostnad per individ i kommunen om 71932 kronor Samtidigt lyfte kommunen ca 29710 kronor per person i Stasbidrag & utjämningsbidrag..

  2. Äntligen ett förslag i rätt riktning, dags för stockholmarna att ge något tillbaka för norrlands alla naturtillgångar som nyttjas där.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.