fbpx

Söker frivilliga som vill stärka beredskapen

För att stärka beredskapen inför kris, men även inför höjd beredskap och krig, söker Länsstyrelsen frivilliga skyddsvakter samt frivilliga till en räddnings- och röjningsstyrka i länet.

De personer som får plats i räddnings- och röjningsstyrkan eller som skyddsvakt är frivilligresurser och kommer inte ha en fast anställning hos Länsstyrelsen. Däremot kommer de att krigsplaceras hos Länsstyrelsen. En förutsättning för uppdraget är därför att personen inte är krigsplacerad hos Försvarsmakten eller i någon annan organisation.

Skyddsvakterna är en förstärkningsresurs som behövs för att skydda viktiga skyddsobjekt mot exempelvis sabotage, terroristbrott och spioneri. Frivilliga skyddsvakter kommer att få en grundutbildning hos Försvarsutbildarna.

Räddning- och röjningsstyrkan ska nyttjas vid samhällsstörningar så som skogsbränder, översvämningar och svåra väderförhållanden.

Personer som sökes ska vara bosatta i länet. Andra krav är bland annat goda kunskaper i svenska, i tal och skrift, god hälsa och god psykisk balans, samt att personen klarar av tunga lyft.

Övriga krav finns på länsstyrelsens hemsida.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Söker frivilliga som vill stärka beredskapen

  1. Ska Sverige dvs mini usa stå upp för kriget USA skapat? Vi ska vara neutrala. Fast vi endå styrs av jänkarna. Att jänkarna tappar världsvalutan är bara bra! Det finns för mycket sjuka människor där..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.