fbpx

SOS Alarm klarar inte målen

SOS Alarm klarar inte målen att snabbt svara på nödnumret 112 och skicka hjälp.

Trots omfattande utvecklingsarbete lyckas SOS Alarm inte nå målen för uppdraget. Riksrevisionen inleder därför en granskning om staten och SOS Alarm ser till att nödnumret 112 sköts effektivt. Detta uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen har SOS Alarm inte sedan 2013 lyckats nå målet att den genomsnittliga svarstiden ska vara högst åtta sekunder.

”Det förekommer att svarstider är så långa att det kan få allvarliga konsekvenser för de hjälpsökande. Det har även förekommit problem i samband med vidarekoppling av samtal från SOS Alarm till ambulanssjukvård, polis eller räddningstjänst, till exempel långa svarstider eller bristande möjligheter att överföra information”.

Fokus i granskningen kommer bland annat att ligga på om hjälpsökande i hela landet har möjlighet att alltid snabbt komma i kontakt med rätt hjälporgan, samt om tillsyn och utvecklingsarbete fungerar som det ska.

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i december 2023.

Aktiebolaget SOS Alarm, som ägs till 50 procent av staten och till 50 procent av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har statens uppdrag att sköta nödnumret 112.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “SOS Alarm klarar inte målen

 1. Vad är det för folk som sitter och svarar på 112, de verkar helt sakna utb inom sjukvård, ett callcenter? Och lokalkännedom! De sitter i södra Sverige och kan inte skicka hjälp typ till Ica/ coop/ kommunhuset, de behöver en adress innan hjälp skickas!! Bara börja googla adress innan man ringer efter hjälp, för de hittar inte till Ica annars!!!

 2. Tänk så snabbt Högern och SD körde vårt land i botten. Ett omval är ett måste så vi får tillbaka S.

  • Hej Omval
   Nu är du väl ute och cycklar. Kolla hur det ser ut i farstun läs stan, eller har du blivit hemmablind.
   Stor orsak är att vi människor blir dummare och dummare samt är rädda att dö. Tyvärr skulle ett omval inte göra människorna smartare och öka deras självhjälp,

 3. Man hinner dö innan hjälpen är framme, i dagens sk*t samhälle vi lever i. Inget funkar i det här landet något mer.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.