fbpx

SOS Alarm klarar inte målen

SOS Alarm klarar inte målen att snabbt svara på nödnumret 112 och skicka hjälp.

Trots omfattande utvecklingsarbete lyckas SOS Alarm inte nå målen för uppdraget. Riksrevisionen inleder därför en granskning om staten och SOS Alarm ser till att nödnumret 112 sköts effektivt. Detta uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen har SOS Alarm inte sedan 2013 lyckats nå målet att den genomsnittliga svarstiden ska vara högst åtta sekunder.

”Det förekommer att svarstider är så långa att det kan få allvarliga konsekvenser för de hjälpsökande. Det har även förekommit problem i samband med vidarekoppling av samtal från SOS Alarm till ambulanssjukvård, polis eller räddningstjänst, till exempel långa svarstider eller bristande möjligheter att överföra information”.

Fokus i granskningen kommer bland annat att ligga på om hjälpsökande i hela landet har möjlighet att alltid snabbt komma i kontakt med rätt hjälporgan, samt om tillsyn och utvecklingsarbete fungerar som det ska.

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i december 2023.

Aktiebolaget SOS Alarm, som ägs till 50 procent av staten och till 50 procent av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har statens uppdrag att sköta nödnumret 112.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “SOS Alarm klarar inte målen

 1. Vad är det för folk som sitter och svarar på 112, de verkar helt sakna utb inom sjukvård, ett callcenter? Och lokalkännedom! De sitter i södra Sverige och kan inte skicka hjälp typ till Ica/ coop/ kommunhuset, de behöver en adress innan hjälp skickas!! Bara börja googla adress innan man ringer efter hjälp, för de hittar inte till Ica annars!!!

 2. Tänk så snabbt Högern och SD körde vårt land i botten. Ett omval är ett måste så vi får tillbaka S.

  • Hej Omval
   Nu är du väl ute och cycklar. Kolla hur det ser ut i farstun läs stan, eller har du blivit hemmablind.
   Stor orsak är att vi människor blir dummare och dummare samt är rädda att dö. Tyvärr skulle ett omval inte göra människorna smartare och öka deras självhjälp,

 3. Man hinner dö innan hjälpen är framme, i dagens sk*t samhälle vi lever i. Inget funkar i det här landet något mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.