fbpx

Stålbolag planerar stora nedskärningar

Outokumpu gick i torsdags ut med att de inleder MBL-förhanlingar.

Målet är att minska antalet anställda med 270 i Finland, 190 i Sverige och 250 i Tyskland.

I Finland består bolagets verksamhet av stålfabriken i Torneå, gruvan i Kemi samt ett huvudkontor i Helsingfors.

Personalminskningar planeras även i andra länder och uppges spara cirka 70 miljoner euro per år.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Stålbolag planerar stora nedskärningar

 1. Jag undrar över varför det är möjligt att i årtionden vara bosatt i Torneå och kvittera ut svensk A-kassa, svar ja, jag känner några som använder sig av det

 2. Stålet är starkt förknippat med investeringarna runt omkring i världen. Pga coronapandemin har dessa mer eller mindre stannat av i Outokumpus viktigaste marknader. När orderböckerna inte fylls på i samma takt som tidigare blir ju följden att företaget till slut kommer till en punkt att de måste anpassa sina kostnader till den nya verkligheten, vilket nu sker. Vissa branscher drabbas direkt, andra (som outokumpu) tar det lite längre för innan det sker.

 3. Nja, inget att glädjas över. Vi i Sverige har ingen nytta av ännu fler arbetslösa finnar som bosätter sig här. Dessutom nämns att hundratals jobb försvinner i Sverige, hur kan detta vara bra nyheter?

 4. Sverigevän:

  Det kanske blir så, så småningom. Det flyttas ju mycket till låglöneländer plus är helt okej smutsa ned miljön på många andra länder!

  Undra vad Torneborna nu säger när man har varit så malliga att deras huvudarbetsgivare inte är handel 😂

  • Kan ni verkligen vara så skadeglada? Det kommer att drabba många familjer och även vår handel i Haparanda.

  • Om det vore så enkelt.. Det är mycket annat som borde stängas runt Bottenviken.. O även längst Torneälven..

  • Laxarna är det inget fel på, Största problemet är att det fiskas för lite så det blir överfullt med lax i älvarna så de blir trångt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.