fbpx

Stålbolag planerar stora nedskärningar

Outokumpu gick i torsdags ut med att de inleder MBL-förhanlingar.

Målet är att minska antalet anställda med 270 i Finland, 190 i Sverige och 250 i Tyskland.

I Finland består bolagets verksamhet av stålfabriken i Torneå, gruvan i Kemi samt ett huvudkontor i Helsingfors.

Personalminskningar planeras även i andra länder och uppges spara cirka 70 miljoner euro per år.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Stålbolag planerar stora nedskärningar

 1. Jag undrar över varför det är möjligt att i årtionden vara bosatt i Torneå och kvittera ut svensk A-kassa, svar ja, jag känner några som använder sig av det

 2. Stålet är starkt förknippat med investeringarna runt omkring i världen. Pga coronapandemin har dessa mer eller mindre stannat av i Outokumpus viktigaste marknader. När orderböckerna inte fylls på i samma takt som tidigare blir ju följden att företaget till slut kommer till en punkt att de måste anpassa sina kostnader till den nya verkligheten, vilket nu sker. Vissa branscher drabbas direkt, andra (som outokumpu) tar det lite längre för innan det sker.

 3. Nja, inget att glädjas över. Vi i Sverige har ingen nytta av ännu fler arbetslösa finnar som bosätter sig här. Dessutom nämns att hundratals jobb försvinner i Sverige, hur kan detta vara bra nyheter?

 4. Sverigevän:

  Det kanske blir så, så småningom. Det flyttas ju mycket till låglöneländer plus är helt okej smutsa ned miljön på många andra länder!

  Undra vad Torneborna nu säger när man har varit så malliga att deras huvudarbetsgivare inte är handel 😂

  • Kan ni verkligen vara så skadeglada? Det kommer att drabba många familjer och även vår handel i Haparanda.

  • Om det vore så enkelt.. Det är mycket annat som borde stängas runt Bottenviken.. O även längst Torneälven..

  • Laxarna är det inget fel på, Största problemet är att det fiskas för lite så det blir överfullt med lax i älvarna så de blir trångt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.