fbpx

Starkare skydd än FHM rekommenderar

Efter att Haparanda fick in ett nytt smittfall på ett äldreboende pågår smittspårning.

Den 29 december gick Haparanda stad ut med att de har fått in ytterligare ett fall av coronasmitta på ett av kommunens äldreboende.

– Det är självklart jättetråkigt, för vi gör allt som står i vår makt för att stävja det här. Men nu hoppas vi att vi inte får någon spridning, och att det tar slut här – som förra gången då vi fick in det, att det var en enskild och sedan spreds det inte mer, säger socialchefen Suvi Järvinen-Valo till Haparandabladet.

Hon uppger vidare att smittspårning pågår.
– Vi gör det arbetet tillsammans med vårdhygien och smittskydd i länet enligt de rutiner som finns.

På frågan om den drabbade vårdas i hemmet (på det särskilda boendet) eller på sjukhus svarar socialchefen:
– Det kommenterar jag inte. Det är en enskild angelägenhet.

Vad händer nu för att säkra att inte fler smittas?
– Vi följer de rekommendationer vi får från vårdhygien, smittskydd och det som Folkhälsomyndigheten går ut med för att stävja och säkerställa att smittan inte sprids, svarar Suvi Järvinen-Valo.

Den 23 december gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer om munskydd för personal inom vård och omsorg. Vissa regioner beslutade därmed att ”starkt rekommendera” all vård- och omsorgspersonal att bära munskydd under hela arbetspasset.  Suvi Järvinen-Valo uppger att de följe FHM:s riktlinger och att Haparanda hela tiden har haft ett starkare skydd än myndigheten rekommenderat.

–  Vi använder visir hela tiden och munskydd vid varje vårdnära tillfälle. Och vi har hela tiden använt både visir och munskydd vid minsta lilla misstanke på förkylningssymtom eller symtom som kan indikera covid-smitta, säger hon och tillägger att det inte än har kommit några nya regionala enhetliga riktlinjer för regionen/vårdhygien.

Enligt den senaste information som socialchefen har kommer Haparanda stad att kunna börja vaccinera personer i riskgrupper under vecka två.

– Vi riggar upp så att vi kan påbörja vaccineringen så fort vi har fått vaccinet, säger hon och tillägger att enligt prioriteringslistan ska personer på särskilda boenden och de som har hemsjukvård få vaccin först.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Starkare skydd än FHM rekommenderar

 1. Har även fått höra att det är sparkrav på utrustning t e x. på skyddshandskar. Hur kan man då göra mer än rekommendationerna undrar man?

  Sen har man haft sommaren på sig att förbereda sig och skaffa sig en viss beredskap i kommunerna, regionerna och regeringen (pandemilag).
  Applåder!!

  Bra att vaccinationerna kommit igång, MEN då undrar man varför väljer man att börja vaccinera de som man redan skyddar som mest? Är det ett hopplöst försök att be om ursäkt för sitt totala misslyckande samt ursäkt till de drygt 8000 som satt livet till och etiskt prioriterats bort från vård?Och inte personalen som skyddar och vårdar dom? Samt all annan samhälls VIKTIG personal så som IVA/AKUT personal som skulle kanske vara smart och nödvändigt att vaccinera? För vad händer när dom börjar sjukskriva sig?

  Till sist så borde det vara krav för tjänstemännen att svara på mediernas frågor och inte bara svara när det passar dom. Som t e x. nämde chef i artikeln ovan väldigt ofta väljer att göra, dvs. inte svara eller väljer att hänvisa vidare till någon annan.

 2. Suvi Järvinen-Valo uppger att de följe FHM:s riktlinger och att Haparanda hela tiden har haft ett starkare skydd än myndigheten rekommenderat.

  – Vi använder visir hela tiden och munskydd vid varje vårdnära tillfälle. Och vi har hela tiden använt både visir och munskydd vid minsta lilla misstanke på förkylningssymtom eller symtom som kan indikera covid-smitta,

 3. Var kommer denna information ifrån suvi? Inte har vi använt visir och munskydd vid varje vårdnära tillfälle!! Vi har fråga och velat men alltid fått ett nej av alla! Vi får endast använda visir+munskydd när det är misstänkt smitta, inte annars. Alla tjatar på oss att visir är för att förbygga smittspridning att de räcker. Jo tjena vilken lögn! Kanske våran socialchef ska ge oss grönt kort med munskydd nu när hon gått ut i media att vi gör så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Söker samarbeten för fiskeprogram i Tornedalen

Ett tv-program som involverar Torneälven samt andra närliggande älvar i Norrbotten kan eventuellt komma att spelas in i sommar och nästa år. Produktionsteamet söker nu samarbete med  kommuner och lokala företag till programidén.

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.