fbpx

Stigande elpriser

Flera faktorer påverkar elpriset, allt från vädret till råvarupriser och valutor.

Under början av veckan kom rapporter om att elpriset i norra Sverige har skenat uppåt. För november månad så steg månadsmedelpriset för samtliga svenska elområden, rapporterar energimarknadsbyrån. För elområde 1(Luleå), som Tornedalen ingår i steg månadsmedelpriset från 25,8 öre per kWh i oktober till 43,9 öre per kWh i november. Det motsvarar en ökning med ungefär 18 öre per kWh. Prisprognoserna indikerar att det finns en risk för att elpriserna under vintern kommer att stanna på en fortsatt hög nivå. Elpriserna i norra Sverige förväntas bli lägre än i södra Sverige. Det beror på att elproduktionen förväntas öka i norra Sverige samtidigt som det finns begränsningar i elnätens kapacitet att överföra elen till södra Sverige där elanvändningen är störst.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Stigande elpriser

 1. Norska staten hjälper sina medborgare…! med elräkningarna.
  När får vi se lättnader här i Sverige…?

 2. Tänk vad mycket dyr el vi hade kunnat exportera nu om inte kärnkraften hade avvecklats i förtid..💰 Och dessutom hade vi sluppit elda oljekraftverket i Karlshamn för att Polen begär hjälp. Ja, voi voi, ska man skratta eller gråta? Men verkligheten kanske får väljarna att vakna någon gång, men skönt i alla fall att de rödgröna Komosomoltrumperna håller tyst idag….”det finns ingen elbrist”…jo tack, har hört det förr. Bagdad Bob ligger i lä (liksom vindkraftverken).

 3. Vattenkraftens driftkostnader var tidigare ca 7 öre/kWh. Kärnkraftens runt 14 öre. Sen kom klappjakten på kärnkraft (röstfiske i grumligt vatten) med ständigt ökade krav och avfallshantering i en osannolik långbänk plus en effektskatt som omvandlades till subventioner av vindkraften. Utan dessa subventioner och den kravlösa och forcerade miljöprövningen skulle det inte finnas många vindsnurror idag. Senaste vansinnet talar om en ”vindkraftpark” – trevligt ord eller hur? – utanför Sandskärs nationalpark.

 4. Det som skett nu är att EL-producenterna totalt sett dragit ner på produktionen av EL (tidigare år dragit ner på produktionen i en älv i taget, mot nu i år dragit ner på alla tre samtidigt. Det gäller Luleå, Skellefteå samt Umeå älvar). De tre älvarna står för övervägande andelen av vattenkraftsproduktionen (35-45 Twh) i Norrland. Klart som fasiken att det får effekter på priset.

  Söker man hitta en ”syndabock” för prishöjningarna, är det bara att söka hos el-producenten. Någon kom tydligen på den briljanta idén att ”nu är det december och svinkallt, så vi drar ner på produktionen i alla tre älvar då kan vi ju höja priset mångdubbelt, mot att dra ner en älv i taget”. Vad tror Ni styrelsen i bolaget beslutar? Nääääeeeeee, vi ska tänka på kunderna och hålla ner priserna allt vad vi orkar… Eller: Jaaaaaaa, stäng alla tre och skinna kunderna så vår julbonus blir all time high.

  Det kanske snarare är så att dagens regelverk och lagar inte är anpassade för verksamheter som har en oligopolmarknad som snarare är att jämställas med en monopolmarknad.

 5. Man trodde och hoppades , med MP ute från regeringen, att S skulle vrida till politiken för en ansvarsfull energipolitik…

  Jo tjenare.

 6. Den största påverkan på Elpriset ….det är den förda energi politiken.. S+MP som haft benäget stöd från V+C+L…nu börjar vi se resultatet…Alltsedan Centermåddan beredde vägen för VKV ägarna har regeringen arbetat målmedvetet med att lägga hinder för Kärnkraften…nästa stor prisökning som blir högre i Norr är när el områdena skall ändras…Ävenså bör det uppmärksammas att MP+C+L har gått ut med att dom vill hindra sänkningen av Bensinskatten med femtio öre som M+KD+SD drev fram i sin gemensamma budget. S lär garanterat försöka hjälpa till att få stopp på Sänkningen Av bensinskatten till sammans med MP+C+L

  • Vi borde protesterar med säga upp elabonnemanget i endag eller tvä!
   Men alla betalar fakturan i tid så vad hjälper det o skriva här.heja sverige!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.