Stor ökning av antalet coronafall i Norrbotten

96 ytterligare personer har bekräftats ha sjukdomen covid-19 enligt måndagens rapport från Region Norrbotten. Siffran omfattar datumen 5-11 oktober och innebär att totalt 1.909 har konstaterats vara smittade i Norrbotten. Flest fall kopplas till Luleå och Boden.
– Vi tror att det kommer att se ut så här ett tag. Det är en stor ökning och vi tror att vi har över 100 fall nästa vecka. Det kokas ju ner till individernas sätt att bete sig, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Han påpekar i helt vanlig ordning att rekommendationerna som de flesta vid det här laget känner till är det som gäller. Alltså hålla avstånd, god handhygien samt att stanna hemma vid symptom.
– Många tycker nog det är jobbigt och tråkigt men det är enda sättet att få broms på smittan, säger Anders Nystedt.
Antalet konstaterade fall i Tornedalen förra veckan är ett i Haparanda, två i Pajala och noll i Övertorneå.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Stor ökning av antalet coronafall i Norrbotten

 1. Eftersom så många vill att gränserna ska stängas, så borde ju regeringarna på båda sidorna lyssna på vad ni som bor vid gränsen har för önskemål. Som född vid finska gränsen så förstår jag inte er som idag bor vid gränsen och som vill stänga gränserna. Jag är glad att jag fick möjligheten att bo och växa upp i det som förr kallades för världens fredligast gräns. Idag finns inte den gränsen mer, och den kommer bara att finnas kvar i historieböckerna. Hoppas bara att gränserna mot Norge och Danmark kan öppnas i närtid. Planen var att åka till Helsingfors, men nu är det ändrade planer. Danmark lockar.

 2. Det blir en mycket svår tid under de närmaste halvåret med ökad smitta. Sträng gränserna. Varför tillåta alla dessa snus och spritköpare från öst rännandes i happis??
  Perkele.

  • Är det inte svenska Norrbotten som lyser rött med nästan 2000 smittade varav 91 döda, jag verkligen hoppas att svenskarna ska stänga sin gräns.

   • Du har rätt Annikki. Norrbotten har cirka 250 000 invånare och 2000 smittade, 91 döda. Finska Lappland och Länsi-Pohja området ( Torneå+Kemi osv) har cirka 200 000 invånare. 300 smittade, 4 döda. Perkele???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.