fbpx

Stor undersökning om folkhälsan

Under måndagen presenterades en folkhälsoundersökning från åren 2014-2022.

Enligt den anser fler yngre personer att de har en god hälsa än äldre. En jämförelse mellan män och kvinnor visar att fler män tycker att den egna hälsan är god. Andelen kvinnor, som är av samma åsikt, har minskat jämfört med siffror från fyra år sedan. Minskningen är störst bland unga kvinnor (16-29 år).

När det gäller den psykiska hälsan är det fler norrbottningar som känner att hälsan är god än i övriga landet. Även här finns skillnader mellan kvinnor och män. Män uppgav oftare ha god psykisk hälsa. Dessutom upplevde kvinnor upplevde mer stress.

– Jag tror att vi behöver titta på kvinnors arbetsliv och att arbetsvillkoren inte har utvecklats där. Många arbetar inom områden där det varit tufft, skola och omsorg till exempel. Det och vardagens press och livspussel, säger Mats Jakobsson, lektor vid Luleå tekniska universitet.

Fler kvinnor än män anser sig ha ett bra socialt stöd. När det gäller ensamhet och isolering upplevde både unga män och kvinnor besvär jämfört med äldre personer.

Övervikt och obesitas bland fyraåringar var vanligare i Norrbotten än i riket som helhet.

– Av de som är överviktiga som treåringar kommer 90 procent ha kvar sin övervikt resten av livet. Det är inget som växer bort, säger Lina Stråmo, barnhälsovårdsöverläkare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN