fbpx

Storsatsning på Torneälvens vattenmiljöer

Nu ska Torneälvens vattenmiljöer förbättras. Foto: Eva Spiik

I ett nytt EU-finansierat projekt ska vattenmiljöerna i Torneälvens biflöden förbättras på båda sidor om gränsen.

Länsstyrelsen i Norrbotten håller i projektet som startar i mars 2023 och ska pågå i sju år.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen blir detta den mest omfattande restaureringen av vattenmiljöer hittills i Europa.

EU:s miljöfond Life har beviljat pengar till projektet, som genomförs tillsammans med Finland. Finansieringen beräknas uppgå till kring 214 miljoner kronor, varav cirka 121 miljoner kronor i Sverige.

Projektet omfattar totalt cirka 820 kilometer biflöden, drygt 400 vandringshinder samt våtmarks- och vattenskyddsåtgärder.

På svenska sidan kommer merparten av arbetet att utföras kring Pajala och Övertorneå.

Fakta om projektet:

Projektet heter The Torne River International Watershed LIFE och förkortas TRIWA LIFE.

Länsstyrelsen i Norrbotten är projektägare tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten, Sveaskog, Luleå Tekniska Universitet, samt i Finland ELY, Metsähallitus, Metäskeskus, LUKE och Uleåborgs universitet.

Medfinansiärer är Naturvårdsverket, Region Norrbotten, Kiruna kommun, Pajala kommun, Haparanda kommun, Övertorneå kommun samt de finländska kommunerna Enontekiö, Kolari, Muonio, Pello, Ylitornio och Tornio stad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Storsatsning på Torneälvens vattenmiljöer

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.