fbpx

Stort beslag av fiskenät

Länsstyrelsens fisketillsyn har beslagtagit en stor mängd olagliga nät i Haparanda skärgård. (Bilden har inget med tjuvfiske att göra)

I slutet av förra veckan beslagtog Länsstyrelsens fisketillsyn en stor mängd olagliga nät i området kring Seskarö i Haparanda skärgård.

Den totala nätlängden uppgick till ca 1.300 meter. Näten som var omärkta och därmed olagligt utlagda innehöll stora mängder siklöja och strömming.

I ett pressmeddelande uppges att länsstyrelsens fisketillsyn vid kusten i huvudsak är inriktad på att kontrollera efterlevnaden av det förbud mot nätfiske innanför sjökortets ”tremeterskurva” som råder under vår och höst.

Under tillsynen kontrolleras även andra redskap och vid detta tillfälle upptäcktes en stor mängd med omärkta nät som var utlagda på djupare vatten för att fånga siklöja.

Näten (1.300 meter fördelade på två utlagda länkar av 500 respektive 800 meters längd, innehöll uppskattningsvis 300 kilo fisk främst av arterna siklöja och strömming.

– Det här är ett av de större redskapsbeslag vi har gjort. När man fiskar i den här omfattningen så handlar det inte om fritidsfiske eller husbehovsfiske utan om fiske på kommersiell nivå trots att det är förbjudet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Under tillsynen observerades ytterligare ett antal olagligt utlagda redskap, men dessa fick ligga kvar i sjön.

– När beslagen omfattar så stora mängder med redskap som dessutom innehåller mycket fisk så tar det tid att hantera dem och man hann helt enkelt inte med fler redskap innan det blev mörkt. Vi kan emellertid konstatera att detta fiske tidvis bedrivs i mycket stor skala, säger Dan Blomkvist i pressmeddelandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Stort beslag av fiskenät

 1. Det är de förbannade ”fiskarbaronerna” i skärgården. Hoppas polisen och skatteverket klämmer åt dem.

 2. Vad händer med fisken och näten?
  Soptippen eller äter polisen o tullen olagligt fiske med nät?

  • Nä så gör man inte,men här gäller det för länsstyrelsen att få mediepoäng så att man kan rättfärdiga sitt arbete som sysselsatt tjänstemän i 70-talet år vad jag vet.
   Vad har alla dessa fiskeregler lett till? Nästan inget vågar jag påstå när det gäller regler för havslaxöringen. Har det någonsin presenterats resultat av regleringar? Nä och det kommer troligen inte inte göras i nutid.
   Ser i dagens(13) HB att Blomqvist uttalar sig igen om att det tidvis fiskas olagligt i stor skala.
   Han vet återigen inte vad han pratar om kan jag bara konstatera.
   Vad gör våra politiker och ledningen på Lst åt hur fiskeregler skrivs och om dessa följs upp och hur han (Blomqvist) uttalar sig om storskalig brottslighet i skärgården som han inte har belägg för?

 3. Mängden redskap i den här omfattningen är överdrivet fiske och går bortom husbehovs och fritidsfiskets gräns och ska stävjas.
  Sedan ska vi komma ihåg att på 70-80 talet så hade de flesta kustbor med lite fiskeintresse 10-20 skötar ute och sålde nåt kilo löjrom till vänner och bekanta.
  Idag är dessa gubbar inte längre aktiva och några få återstår och av olika anledningar.
  Idag åker tjänstemän från Lst ut i kustbyar och lappar anslagstavlor med fiskeregler. Inte har det någonsin under mina 50 år som fritidsfiskare förekommit tidigare,varför?
  HB har haft 2 helsides annonser med några månaders mellanrum om fiskeregler. Varför har inte övriga myndigheter hakat på?
  Polis,skatteverket,tullverket,kronofogden etc etc, har säkert regler att informera om.
  Länsstyrelsens ledning har något att fundera på så länge fiskekonsulent Dan Blomqvist tillåts hålla på med sina dumheter.

 4. Vad det tjuvfiskas och svarta pengarna rullar in så det står härliga till!
  Myndigheterna sover.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN