fbpx

Straffbart slänga även småskräp

Den 1 januari 2022 blir det straffbart att skräpa ned även med enstaka småskräp.

Riksdagen har klubbat regeringens förslag  om att göra det straffbart att slänga även mindre skräp, som exempelvis godispapper och cigarettfimpar.

En sådan ringa nedskräpningsförseelse var även tidigare förbjuden, men det var inte straffbart.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Straffbart slänga även småskräp

 1. Fint det blir väl kameraövervakning och polisen skickar hem böter!
  Pant på fimppar eller återanvända?

 2. Vet inte…men det känns som om det finns mer skräp ute nu, kanske det är roligare nu att släppa ifrån sig skräpet när det är straffbart.
  Skärpning…inte skräpning !

 3. Enda sättet att få bukt med ned skräpningen är en flerstegsraket. Fler skräpkorgar, kombinerade med särskild plats för fimpar (kanske en i varje kvarter). Då finns förutsättningar för att förändra beteendet, dvs att kasta skräpet där det hör hemma och inte i naturen/ på gatan. Hur man lagligt ska kunna bötfälla någon kan endast ske om personen tas på bar gärning, så lagen i sig blir mycket uddlös och tam. Alltså fler skräpkorgar och ett förändrat beteende, då blir det rent och snyggt.

 4. Alla nonchalanta rökare har ingenstans att fimpa nuförtiden då man inte får stå eller vara någonstans. Finns inte askoppar ens.
  Problem försvinner inte för att man förbjuder saker.
  Sverige börjar likna Nord Korea med alla sina förbud.
  Men man hanterar inte den grova brottsligheten. Man får inte slänga äckliga fimpar eller snus. Men man kan skjuta varann.
  Helt otroligt.
  Sen är väl stavning inte det viktigaste , utan innehållet, det man vill förmedla.

 5. I den lilla norrländska hålan Haparanda, på tidningsredaktionen Haparandabladet, där det uppenbarligen finns ett antal rökare som känner sig trampade på tårna, där redigerar de läsarnas inlägg på webben. De CENCURERAR inlägg som är kritiska mot rökare och rökares nedskräpning. Tex inlägget från ”Tack”… det var tydligen för magstarkt att använda sig av ordet ”motbjudande” och ”illalluktande”..HBwebben ändrade inlägget och censurerade det. Är detta yttrandefrihet?

  Haparandabladet… SKÄRP ER FÖR HELVETE!!

  • Inte så svårt att förstå varför censuren slår till.
   Haparanda en håla, rökande redaktion osv
   Vad vet du om det!?

  • Hur stavas vårat län?
   SKÄRPNING!
   Det har blivit mycket sämre med kvalitén på blaskan.

   NORRBOTEN
   Nu kan 12-15-åringar boka vaccintid
   Publicerad 2021-09-28
   klockan 10:38

   • Men det här är ju inte ”blaskan” Det här är HBwebben. I tidningen är alla texter korrlästa, men det är de inte på HBwebben. Därför är det värdefullt att läsare påpekar fel, så det tackar vi för!

 6. Straffbart? Vem ska dela dessa straffar undrar jag? Som tex kolla runt Ikano parkering varje morgon hur det ser ut… ingen bryr sig om det har märkt. Vårt poliskår är så tandlös att vågar helt enkelt inte blanda sig i sånt precis som allt annat…

 7. har inte sverige värre problem att ta tag i en ciggfimp på trottoaren

  frågar bara

 8. Borde inte rubriken även innehålla ett t på slutet, korrekturläsning innan publicering?!

 9. Och hur ska detta kunna efterlevas???
  Kanske kommunerna får anställa ALLA arbetslösa i landet att bli skräppoliser.
  Då går Sveriges arbetslöshet ner till 0% och S kan äntligen uppfylla sitt vallöfte med EU,s lägsta arbetslöshetssiffror.
  Nä, tror inte att det blir aktuellt för ekonomi har alltid gått före miljötänk.

 10. Jättebra! Är trött på alla nonchalanta rökare som ständigt slänger sina äckliga fimpar överallt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.