fbpx

Straffbart slänga även småskräp

Den 1 januari 2022 blir det straffbart att skräpa ned även med enstaka småskräp.

Riksdagen har klubbat regeringens förslag  om att göra det straffbart att slänga även mindre skräp, som exempelvis godispapper och cigarettfimpar.

En sådan ringa nedskräpningsförseelse var även tidigare förbjuden, men det var inte straffbart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Straffbart slänga även småskräp

 1. Fint det blir väl kameraövervakning och polisen skickar hem böter!
  Pant på fimppar eller återanvända?

 2. Vet inte…men det känns som om det finns mer skräp ute nu, kanske det är roligare nu att släppa ifrån sig skräpet när det är straffbart.
  Skärpning…inte skräpning !

 3. Enda sättet att få bukt med ned skräpningen är en flerstegsraket. Fler skräpkorgar, kombinerade med särskild plats för fimpar (kanske en i varje kvarter). Då finns förutsättningar för att förändra beteendet, dvs att kasta skräpet där det hör hemma och inte i naturen/ på gatan. Hur man lagligt ska kunna bötfälla någon kan endast ske om personen tas på bar gärning, så lagen i sig blir mycket uddlös och tam. Alltså fler skräpkorgar och ett förändrat beteende, då blir det rent och snyggt.

 4. Alla nonchalanta rökare har ingenstans att fimpa nuförtiden då man inte får stå eller vara någonstans. Finns inte askoppar ens.
  Problem försvinner inte för att man förbjuder saker.
  Sverige börjar likna Nord Korea med alla sina förbud.
  Men man hanterar inte den grova brottsligheten. Man får inte slänga äckliga fimpar eller snus. Men man kan skjuta varann.
  Helt otroligt.
  Sen är väl stavning inte det viktigaste , utan innehållet, det man vill förmedla.

 5. I den lilla norrländska hålan Haparanda, på tidningsredaktionen Haparandabladet, där det uppenbarligen finns ett antal rökare som känner sig trampade på tårna, där redigerar de läsarnas inlägg på webben. De CENCURERAR inlägg som är kritiska mot rökare och rökares nedskräpning. Tex inlägget från ”Tack”… det var tydligen för magstarkt att använda sig av ordet ”motbjudande” och ”illalluktande”..HBwebben ändrade inlägget och censurerade det. Är detta yttrandefrihet?

  Haparandabladet… SKÄRP ER FÖR HELVETE!!

  • Inte så svårt att förstå varför censuren slår till.
   Haparanda en håla, rökande redaktion osv
   Vad vet du om det!?

  • Hur stavas vårat län?
   SKÄRPNING!
   Det har blivit mycket sämre med kvalitén på blaskan.

   NORRBOTEN
   Nu kan 12-15-åringar boka vaccintid
   Publicerad 2021-09-28
   klockan 10:38

   • Men det här är ju inte ”blaskan” Det här är HBwebben. I tidningen är alla texter korrlästa, men det är de inte på HBwebben. Därför är det värdefullt att läsare påpekar fel, så det tackar vi för!

 6. Straffbart? Vem ska dela dessa straffar undrar jag? Som tex kolla runt Ikano parkering varje morgon hur det ser ut… ingen bryr sig om det har märkt. Vårt poliskår är så tandlös att vågar helt enkelt inte blanda sig i sånt precis som allt annat…

 7. har inte sverige värre problem att ta tag i en ciggfimp på trottoaren

  frågar bara

 8. Borde inte rubriken även innehålla ett t på slutet, korrekturläsning innan publicering?!

 9. Och hur ska detta kunna efterlevas???
  Kanske kommunerna får anställa ALLA arbetslösa i landet att bli skräppoliser.
  Då går Sveriges arbetslöshet ner till 0% och S kan äntligen uppfylla sitt vallöfte med EU,s lägsta arbetslöshetssiffror.
  Nä, tror inte att det blir aktuellt för ekonomi har alltid gått före miljötänk.

 10. Jättebra! Är trött på alla nonchalanta rökare som ständigt slänger sina äckliga fimpar överallt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka