fbpx

Stugägare överväger ”fakturastrejk”

Stugägare i Kalix skärgård har startat en protestgrupp mot Telia, då 4G-mastens kapacitet inte räcker till under sommaren.

Lars Pekka, som har stuga på Korsgrundet, berättar för Norrbottens media att nätet är överbelastat från midsommar fram till 15 augusti, och att det inte går att kolla på nyheterna eller läsa e-tidningen på kvällstid.

Folke Spegel uppger i sin tur att nätets hastighet kan variera från 35,5 megabit till 0,13 megabit.

På en lokal face book-grupp uppges också flera personer ha skrivit att de har felanmält problemet utan resultat.

Ett 40-tal personer diskuterar nu bland annat att ”fakturastrejka”. Det vill säga dra av abonnemangskostnaden mellan midsommar och 15 augusti då nätet inte fungerar.

Juristen Sally Stenberg på Post- och telestyrelsen menar dock att Telia har juridiskt rätten på sin sida.
– Den rätt till telefoni och bredband som finns gäller bara den fasta bostaden och fasta verksamhetsstället om man har ett företag. Det finns ingen laglig rätt till internetuppkoppling i fritidshuset, säger hon till Norrbottens media.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Stugägare överväger ”fakturastrejk”

 1. Funkar inte ens på E4 så varför tro eller hoppas på en ö i skärgården!
  S-E (S) skulle ju fixa detta vad har hänt?
  Ring Stefan och fråga.

  • Erik och Tjoje vad kan ni rekommendera för operatör i skärgården då? Satellittelefon då? Hur kan ni tro att nån annan operatör fungerar långt bort från E4.

 2. Det är inte bara i skärgården det är problem. Vi i Lappträsk har samma problem. Kapaciteten har gått ned ett flertal ggr i sommar. Eftersom kopparnätet är nedmonterat är vi beroende av stabilt internet o mobiltelefoni. Har kontaktat Telia flera ggr som svarar att dom håller på att bygga ut nätet. Förstår inte att Telia går ut med rena lögner när man påtalar problem.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.