fbpx

Stugägare överväger ”fakturastrejk”

Stugägare i Kalix skärgård har startat en protestgrupp mot Telia, då 4G-mastens kapacitet inte räcker till under sommaren.

Lars Pekka, som har stuga på Korsgrundet, berättar för Norrbottens media att nätet är överbelastat från midsommar fram till 15 augusti, och att det inte går att kolla på nyheterna eller läsa e-tidningen på kvällstid.

Folke Spegel uppger i sin tur att nätets hastighet kan variera från 35,5 megabit till 0,13 megabit.

På en lokal face book-grupp uppges också flera personer ha skrivit att de har felanmält problemet utan resultat.

Ett 40-tal personer diskuterar nu bland annat att ”fakturastrejka”. Det vill säga dra av abonnemangskostnaden mellan midsommar och 15 augusti då nätet inte fungerar.

Juristen Sally Stenberg på Post- och telestyrelsen menar dock att Telia har juridiskt rätten på sin sida.
– Den rätt till telefoni och bredband som finns gäller bara den fasta bostaden och fasta verksamhetsstället om man har ett företag. Det finns ingen laglig rätt till internetuppkoppling i fritidshuset, säger hon till Norrbottens media.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Stugägare överväger ”fakturastrejk”

 1. Funkar inte ens på E4 så varför tro eller hoppas på en ö i skärgården!
  S-E (S) skulle ju fixa detta vad har hänt?
  Ring Stefan och fråga.

  • Erik och Tjoje vad kan ni rekommendera för operatör i skärgården då? Satellittelefon då? Hur kan ni tro att nån annan operatör fungerar långt bort från E4.

 2. Det är inte bara i skärgården det är problem. Vi i Lappträsk har samma problem. Kapaciteten har gått ned ett flertal ggr i sommar. Eftersom kopparnätet är nedmonterat är vi beroende av stabilt internet o mobiltelefoni. Har kontaktat Telia flera ggr som svarar att dom håller på att bygga ut nätet. Förstår inte att Telia går ut med rena lögner när man påtalar problem.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.