Stugägare överväger ”fakturastrejk”

Stugägare i Kalix skärgård har startat en protestgrupp mot Telia, då 4G-mastens kapacitet inte räcker till under sommaren.

Lars Pekka, som har stuga på Korsgrundet, berättar för Norrbottens media att nätet är överbelastat från midsommar fram till 15 augusti, och att det inte går att kolla på nyheterna eller läsa e-tidningen på kvällstid.

Folke Spegel uppger i sin tur att nätets hastighet kan variera från 35,5 megabit till 0,13 megabit.

På en lokal face book-grupp uppges också flera personer ha skrivit att de har felanmält problemet utan resultat.

Ett 40-tal personer diskuterar nu bland annat att ”fakturastrejka”. Det vill säga dra av abonnemangskostnaden mellan midsommar och 15 augusti då nätet inte fungerar.

Juristen Sally Stenberg på Post- och telestyrelsen menar dock att Telia har juridiskt rätten på sin sida.
– Den rätt till telefoni och bredband som finns gäller bara den fasta bostaden och fasta verksamhetsstället om man har ett företag. Det finns ingen laglig rätt till internetuppkoppling i fritidshuset, säger hon till Norrbottens media.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Stugägare överväger ”fakturastrejk”

 1. Funkar inte ens på E4 så varför tro eller hoppas på en ö i skärgården!
  S-E (S) skulle ju fixa detta vad har hänt?
  Ring Stefan och fråga.

  • Erik och Tjoje vad kan ni rekommendera för operatör i skärgården då? Satellittelefon då? Hur kan ni tro att nån annan operatör fungerar långt bort från E4.

 2. Det är inte bara i skärgården det är problem. Vi i Lappträsk har samma problem. Kapaciteten har gått ned ett flertal ggr i sommar. Eftersom kopparnätet är nedmonterat är vi beroende av stabilt internet o mobiltelefoni. Har kontaktat Telia flera ggr som svarar att dom håller på att bygga ut nätet. Förstår inte att Telia går ut med rena lögner när man påtalar problem.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Döda” Northland-aktier kan ge återvunna pengar

De som äger Northland-aktier och andra värdepapper köpta under en viss period kan få återvinning på sina ”döda” aktier. Två före detta Northland-chefer har gått med på att betala skadestånd på 80 miljoner kronor till före detta aktieägare, även i Tornedalen.

Haparandatrion som säkrade guldet

Norrbotten vann en historisk TV-puckseger i finalmatchen mot Stockholm Syd. Haparandaspelaren och lagkaptenen Vilmer Tammilehto, som brutit nyckelbenet, fick hjälp av sin lagkamrat att lyfta TV-puckspokalen som är för tung för en hand.