fbpx

Susanne Joki tilldelas bibliotekspris

Bibliotekarien Susanne Joki i Haparanda prisas av Svenska Akademien.

Svenska Akademien har beslutat tilldela Susanne Joki sitt bibliotekariepris år 2021.

Enligt ett pressmeddelande skall priset, som inrättades år 2005, tilldelas bibliotekarier vid svenska folk- och skolbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur.

Beloppet är 50.000 kronor till pristagaren och 30.000 kr till dennas arbetsplats. Priset kommer att överlämnas vid en ceremoni under hösten och motiveringen lyder:

”Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2021 tilldelas Susanne Joki, Haparanda stadsbibliotek, för hennes engagerade och inkluderande bok- och skrivcirklar där flera språk samsas och ges utrymme samt för hennes litteraturengagemang som sträcker sig långt utanför bibliotekets väggar”.

Vidare följer en presentation av pristagaren: ”Susanne Joki är sedan 25 år vuxenbibliotekarie på Haparanda stadsbibliotek. Med stort engagemang och bred litteraturkunskap anordnar hon sedan fler år tillbaka bok- och skrivcirklar i vilka meänkieli, engelska, arabiska, finska och svenska blandas och samsas. Hon har även varit drivande i bibliotekets författarbesök. Dessutom har hon varit delaktig i såväl utvecklandet av den Nationella biblioteksstrategin som i ett pågående projekt ihop med Lomma bibliotek för att undersöka och jämföra hur bibliotek i mindre städer utvecklar arbetet med minoritetsspråk. År 2019 tilldelades Susanne Joki Regionbibliotek Norrbottens Aurora-stipendium för sitt oförtröttliga och inspirerande arbete”.

De senaste årens pristagare har varit Elisabeth Skog (2018), Gunnel Furuland (2019) och Åsa Norlund (2020).

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Susanne Joki tilldelas bibliotekspris

 1. Nog finns det en och annan på biblioteket i Övertorneå också som borde få pris av något slag. Servicen och bemötandet är mycket bättre nu än för bara några år sedan.

 2. Så roligt och ett stort grattis till Susanne, Biblioteket och hela Haparanda!

  • Grattis Susanne och dina kollegor på bibblan i Haparanda!
   Ni är superduktiga och alltid lika hjälpsamma.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.