fbpx

Svajigt på årets Sikfest

Eftersom vattennivån är ovanligt hög är det risk för att patan rasar och därför är vattentunnor utplacerade för att stabilisera den. Svante Spolander som driver Kukkola turismanläggning, slänger regelbundet ett öga på patan.

Årets Sikfest i Kukkola är av det mer dramatiska slaget. Eftersom vattennivån är två meter högre än vanligt, lever patan farligt. När Haparandabladets reporter följde med Svante Spolander ut på ställningen krängde och knakade den och forsen dånade under fötterna.

– Jag slänger ett öga på den då och då och hoppas att den ska hålla, säger Svante Spolander.

Trots svajig pata fortlöpte Sikfesten som sig bör under lördagen. Det åts halstrad sik och besökarna promenerade och tittade på håvfisket eller tog sig en kaffe. Malin Attefall, journalist på SVT och ursprungligen från Tornedalen, gästade festen och talade om sin bok Dietkompassen. Sikfesten äger rum även under söndagen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Svajigt på årets Sikfest

  1. Häftigt vi har besökt detta underbara ställe med så mkt historia i sina väggar men aldrig riktigt förstått Torneå älvens kraft. Hoppas Patan står över den kraft som vattnet har .

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.