fbpx

Svajigt på årets Sikfest

Eftersom vattennivån är ovanligt hög är det risk för att patan rasar och därför är vattentunnor utplacerade för att stabilisera den. Svante Spolander som driver Kukkola turismanläggning, slänger regelbundet ett öga på patan.

Årets Sikfest i Kukkola är av det mer dramatiska slaget. Eftersom vattennivån är två meter högre än vanligt, lever patan farligt. När Haparandabladets reporter följde med Svante Spolander ut på ställningen krängde och knakade den och forsen dånade under fötterna.

– Jag slänger ett öga på den då och då och hoppas att den ska hålla, säger Svante Spolander.

Trots svajig pata fortlöpte Sikfesten som sig bör under lördagen. Det åts halstrad sik och besökarna promenerade och tittade på håvfisket eller tog sig en kaffe. Malin Attefall, journalist på SVT och ursprungligen från Tornedalen, gästade festen och talade om sin bok Dietkompassen. Sikfesten äger rum även under söndagen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Svajigt på årets Sikfest

  1. Häftigt vi har besökt detta underbara ställe med så mkt historia i sina väggar men aldrig riktigt förstått Torneå älvens kraft. Hoppas Patan står över den kraft som vattnet har .

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.