En majoritet av alla förvärvsarbetande i Sverige upplever arbetet som psykiskt ansträngande. Det visar ny statistik från SCB.
I Undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF, ställs flera frågor om människors arbetsmiljö. Den senaste omgången, från 2022, visar att 52 procent av förvärvsarbetande i åldrarna 16–74 år upplever arbetet som psykiskt ansträngande. Det är den största andelen som uppmätts sedan mätningarna startade för över 40 år sedan. Omgången dessförinnan, år 2020, var motsvarande andel 45 procent.
– Det är vanligare med ett psykiskt ansträngande arbete bland kvinnor än bland män, 57 respektive 49 procent. Det är även vanligare bland personer i tjänstemannayrken än bland dem som har ett arbetaryrke, 57 respektive 46 procent, uppger Anne Danielsen Rackner, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.
Andelen som har svårt att koppla bort arbetet när de är lediga har också ökat, från 36 procent 2020 till 43 procent år 2022.
Vidare visar undersökningen att det är vanligare att tjänstemän än arbetare upplever svårigheter att koppla bort arbetet på fritiden.
3 kommentarer på “Fler har svårare koppla bort jobbet”
Vården i dag är hysterisk. Jag tror inte alla förstår hur mycket vi arbetar. Vi har en vårdkrävande och åldrande befolkning. Vårdpersonal mäktar inte med arbetstrycket och väljer att sluta, byta yrke helt och hållet.
Gäller inte bara vården utan många andra arbetsplatser också!
Kan du ge exempel på ”många andra arbetsplatser”? Jag har gjort mer i livet än bara arbetat inom vården. När du arbetat ditt skift går du hem. Inom vården fortsätter du kanske lika många timmar. 10-14 timmars arbetsdag är inte ovanligt. Det längsta jag arbetat är 15 timmar. Då är man helt slut.