fbpx

Fler har svårare koppla bort jobbet

En majoritet av alla förvärvsarbetande i Sverige upplever arbetet som psykiskt ansträngande. Det visar ny statistik från SCB.

I Undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF, ställs flera frågor om människors arbetsmiljö. Den senaste omgången, från 2022, visar att 52 procent av förvärvsarbetande i åldrarna 16–74 år upplever arbetet som psykiskt ansträngande. Det är den största andelen som uppmätts sedan mätningarna startade för över 40 år sedan. Omgången dessförinnan, år 2020, var motsvarande andel 45 procent.

– Det är vanligare med ett psykiskt ansträngande arbete bland kvinnor än bland män, 57 respektive 49 procent. Det är även vanligare bland personer i tjänstemannayrken än bland dem som har ett arbetaryrke, 57 respektive 46 procent, uppger Anne Danielsen Rackner, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

Andelen som har svårt att koppla bort arbetet när de är lediga har också ökat, från 36 procent 2020 till 43 procent år 2022.
Vidare visar undersökningen att det är vanligare att tjänstemän än arbetare upplever svårigheter att koppla bort arbetet på fritiden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Fler har svårare koppla bort jobbet

  1. Vården i dag är hysterisk. Jag tror inte alla förstår hur mycket vi arbetar. Vi har en vårdkrävande och åldrande befolkning. Vårdpersonal mäktar inte med arbetstrycket och väljer att sluta, byta yrke helt och hållet.

      • Kan du ge exempel på ”många andra arbetsplatser”? Jag har gjort mer i livet än bara arbetat inom vården. När du arbetat ditt skift går du hem. Inom vården fortsätter du kanske lika många timmar. 10-14 timmars arbetsdag är inte ovanligt. Det längsta jag arbetat är 15 timmar. Då är man helt slut.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.