Fler har svårare koppla bort jobbet

En majoritet av alla förvärvsarbetande i Sverige upplever arbetet som psykiskt ansträngande. Det visar ny statistik från SCB.

I Undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF, ställs flera frågor om människors arbetsmiljö. Den senaste omgången, från 2022, visar att 52 procent av förvärvsarbetande i åldrarna 16–74 år upplever arbetet som psykiskt ansträngande. Det är den största andelen som uppmätts sedan mätningarna startade för över 40 år sedan. Omgången dessförinnan, år 2020, var motsvarande andel 45 procent.

– Det är vanligare med ett psykiskt ansträngande arbete bland kvinnor än bland män, 57 respektive 49 procent. Det är även vanligare bland personer i tjänstemannayrken än bland dem som har ett arbetaryrke, 57 respektive 46 procent, uppger Anne Danielsen Rackner, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

Andelen som har svårt att koppla bort arbetet när de är lediga har också ökat, från 36 procent 2020 till 43 procent år 2022.
Vidare visar undersökningen att det är vanligare att tjänstemän än arbetare upplever svårigheter att koppla bort arbetet på fritiden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Fler har svårare koppla bort jobbet

  1. Vården i dag är hysterisk. Jag tror inte alla förstår hur mycket vi arbetar. Vi har en vårdkrävande och åldrande befolkning. Vårdpersonal mäktar inte med arbetstrycket och väljer att sluta, byta yrke helt och hållet.

      • Kan du ge exempel på ”många andra arbetsplatser”? Jag har gjort mer i livet än bara arbetat inom vården. När du arbetat ditt skift går du hem. Inom vården fortsätter du kanske lika många timmar. 10-14 timmars arbetsdag är inte ovanligt. Det längsta jag arbetat är 15 timmar. Då är man helt slut.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

I avstressad miljö får unga lära sig ta ansvar

Smådjursstallet i Haparanda satsar vidare för att barn och ungdomar ska ha tillgång till olika aktiviteter som handlar om bland annat djurskötsel. 

Droger och missbruk får inte tystas ned

Föräldrar och anhöriga till personer som har hamnat i missbruk pratar sällan öppet om problemet. Marita Slotte som själv har en missbrukande dotter menar att det i många fall beror på känslan av skuld och skam, vilket är något hon

Nu satsas det stort på ungdomar i Haparanda

Kultur- och fritidsenheten i Haparanda har fått en utökad budget med 900.000 kronor som ska gå till olika fritidsaktiviteter för ungdomar. ”Det här var det roligaste beslutet jag varit med om”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Ungdomarna har fått ett garage att skruva i

Nu är Pajalaungdomarnas motor- och ungdomsgård invigd. ”Det känns som att man kommer hem med sin epa när man kommer hit till garaget”, säger Anton Jatko Björnström, 17 år, som även ingår i ungdomsrådet. Han hoppas att även ungdomsgården i

Fest i fredliga förbindelsers tecken

Under den sena måndagseftermiddagen drog Rälsfest i tågens tecken storpublik till stadens pånyttfödda järnvägsstation. HB häpnar över uppslutning och spontana glädjeyttringar över nya spår och förbindelser.