fbpx

Sven Tornberg riskerar hamna ute i kylan

HAPARANDA:

Kommunalrådet i Haparanda, Sven Tornberg (C), riskerar att hamna ute i kylan när samarbete mellan olika partier ska formas för att skapa ett majoritetsstyre. Det finns ett starkt motstånd från andra partier mot ett samarbete där Tornberg har en ledande position.

 

 

 

 

 

 

 

HB fick i förra veckan telefonsamtal från aktiva politiker i Haparanda där man ville att vi skulle ta upp den här frågan. Vi har talat med medlemmar på olika nivåer i olika partier. Men eftersom inget är klart i förhandlingarna, så vill ingen framträda med namn även om de lämnar tydliga uppgifter.

Det finns uppenbarligen två tydliga alternativ till en politisk majoritet där centern finns med.

Allians S+C?

En allians mellan S med 12 mandat och C med 6 mandat skulle ge betryggande majoritet med 18 av 31 röster i fullmäktige. Något som HB pekade på i en analys direkt efter valet.

Men där har det skurit sig, åtminstone när det gäller Sven Tornberg. Enligt flera uppgiftslämnare var den tändande gnistan att Tornberg skulle ha uppträtt arrogant vid ett första möte mellan partierna.

”Han hemlighåller”

Enligt vissa uppgifter skulle Tornberg på mötet bland annat ha framhållit sig som den mest kompetenta politikern för kommunalrådsposten. Alltså mer kompetent än S-kandidaten Nina Waara. Andra uppgiftslämnare inom S vill tona ner detta.

Ytterligare uppgiftslämnare inom S menar att ett stort problem med Tornberg är att han hemlighåller information till andra partier inför viktiga mötesbeslut. Samma påstående kommer också från andra partier.

Det troliga är att S fortfarande håller dörren öppen mot C under förutsättning att Tornberg inte har en ledande position inom C. Men S har också haft möten med M. De skulle tillsammans få en knapp majoritet med 16 mandat.

Borgerlig allians?

En borgerlig allians bestående av C, M, och KD skulle kunna regera med stöd av SD, som fick fyra mandat i valet. Det skulle ge 16 mandat av 31 i fullmäktige, alltså en knapp majoritet. Sven Tornberg skulle fortsätta som kommunalråd.

Men beskedet från SD har varit tydligt när Tornberg begärt ett besked. SD-gruppen säger enhälligt nej med motivet att man inte har förtroende för Tornberg. Detta har man meddelat direkt till Tornberg.

Anledningen är bland annat Tornbergs hantering av nya Värmeverket och upphandlingen av äldreboendet. Dessutom finns bland SD-väljarna många före detta centerpartister som inte vill ha tillbaka Tornberg som ledare i politiken.

”Ingen kommentar”

Sjvp är ytterligare ett parti som inte kan tänka sig att ingå i ett samarbete där Tornberg har en ledande position. Medlemmarna är mycket tydliga med sin ståndpunkt i den frågan.

HB har sökt Sven Tornberg för en kommentar. Han meddelar dock via SMS att han inte har någon kommentar att ge.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Sven Tornberg riskerar hamna ute i kylan

 1. en Ohelig allians alltså ””Men S har också haft möten med M. De skulle tillsammans få en knapp majoritet med 16 mandat.”” Undrar vad alla väljare inom S som fortfarande tror på Högerspöket kan anse om denna allians…eller är det så att Sossarna är beredda till vad som helst bara dom få bestämma..(Ungefär som Sossarnas eftergifter inom rikspolitiken till MP och Centern) Ja det är många bud i luften undrar hur väljarna skall reagera. onekligen spännande

 2. Ryggrad ? Ringa till HB och svamla i nattmössan om man skall leda en kommun måste man kunna vara rak ärlig och tala åt folket, det är en tidningsanka😂? Blir mörkrädd för Haparanda.

 3. Tornberg har gjort sitt inom politiken.
  Nu är hög tid för annan styrning av kommunen. Haparanda behöver resultatinriktade politiker med starkt driv och engagemang.

 4. Tornberg har ingen kommentar att ge dvs han är mållös.
  Hans förtroende är förbrukat sen länge

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.