fbpx

Svensk-finska flygövningar under Ruska 20

Över 60 flygplan deltar i den finska försvarsövningen Ruska 20, där även svenska flygvapnet deltar.

I Tornedalen har många undrat vad anledningen är till den täta flygtrafiken nära gränsen. Svaret är att alltså den pågående luftoperationsövningen, som uppges vara finska flygvapnets största övningen under 2020.

Övningen pågår mellan den 28 september till den 6 oktober, medan de svenska enheterna bara deltar sedan i fredags, den 2 oktober.

Enligt pressmeddelanden deltar det svenska flygvapnet med multifunktionella JAS 39C/D Gripen jaktplan samt ett Argus radarspanings- och ledningsflygplan. De svenska flygavdelningarna använder huvudsakligen basen i Rovaniemi samt basen i Luleå i Sverige.

Flygverksamheten kan pågå dygnet runt. Och övningen uppges synas och höras i stora delar av Finland, från Rovaniemi till Jyväskylä och från Kajana till Vasa. Det står dock inget om att övningarna även hörs vid svenska gränsen.

”I samband med luftoperationerna i Ruska 20 kommer man att flyga på låg höjd samt göra överljudsflygningar med Hornet-jaktplan över fastlandet på minst 10 kilometers höjd. I samband med flygverksamheten används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som klara ljusfenomen och remsor som ekon på väderradar”.

Förutom att mer än 60 flygplan deltar – stridsflygplan, skolflyg, transportflyg, helikoptrar och ledningsflygplan – deltar kring 4.800 personer.

Från Sverige medverkar F 7, F 17, F 21 och Luftstridsskolan, med cirka 200 personer, varav runt 115 i Finland.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Svensk-finska flygövningar under Ruska 20

  1. Där har svenskarna lösningen till att få tillträde till Finland, skaffa ett flygplan och kamouflagemåla den.

  2. Jo, man hör dem även på svenska sidan, i alla fall över Kukkolaforsen i går, söndag.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.