fbpx

Svensk-finska flygövningar under Ruska 20

Över 60 flygplan deltar i den finska försvarsövningen Ruska 20, där även svenska flygvapnet deltar.

I Tornedalen har många undrat vad anledningen är till den täta flygtrafiken nära gränsen. Svaret är att alltså den pågående luftoperationsövningen, som uppges vara finska flygvapnets största övningen under 2020.

Övningen pågår mellan den 28 september till den 6 oktober, medan de svenska enheterna bara deltar sedan i fredags, den 2 oktober.

Enligt pressmeddelanden deltar det svenska flygvapnet med multifunktionella JAS 39C/D Gripen jaktplan samt ett Argus radarspanings- och ledningsflygplan. De svenska flygavdelningarna använder huvudsakligen basen i Rovaniemi samt basen i Luleå i Sverige.

Flygverksamheten kan pågå dygnet runt. Och övningen uppges synas och höras i stora delar av Finland, från Rovaniemi till Jyväskylä och från Kajana till Vasa. Det står dock inget om att övningarna även hörs vid svenska gränsen.

”I samband med luftoperationerna i Ruska 20 kommer man att flyga på låg höjd samt göra överljudsflygningar med Hornet-jaktplan över fastlandet på minst 10 kilometers höjd. I samband med flygverksamheten används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som klara ljusfenomen och remsor som ekon på väderradar”.

Förutom att mer än 60 flygplan deltar – stridsflygplan, skolflyg, transportflyg, helikoptrar och ledningsflygplan – deltar kring 4.800 personer.

Från Sverige medverkar F 7, F 17, F 21 och Luftstridsskolan, med cirka 200 personer, varav runt 115 i Finland.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Svensk-finska flygövningar under Ruska 20

  1. Där har svenskarna lösningen till att få tillträde till Finland, skaffa ett flygplan och kamouflagemåla den.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.