fbpx

Svensk och finsk polis inleder samarbete

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg och Finlands inrikesminister Maria Ohisalo träffades i Torneå för att underteckna ett avtal som ska underlätta polissamarbetet och bekämpa grövre brottslighet i gränsområdet i Tornedalen.
Det var i tisdags som inrikesministrarna från Sverige och Finland träffades i Torneå för att underteckna avtalet i Torneås stadshus. Syftet med avtalet är att ytterligare effektivisera polissamarbetet mellan Sverige och Finland och underlätta bekämpandet av grov brottslighet i ett område där samarbetet över gränsen även i övrigt är mycket intensivt. I Sverige ska avtalet tillämpas i kommunerna Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå och i Finland i kommunerna Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå.

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo poängterade att avtalet inte är något som implementeras omedelbart. Först måste formalia justeras i vardera länders lagstiftningar eftersom de skiljer sig åt och dessutom diverse utbildnings- och språkfrågor. Lagstiftningsarbetet inleds nu och ser ut att kunna bli färdigt nästa höst, upplyste Ohisalo.
Utbildning av poliser väntas ta ytterligare något år att implementera. – Vi har det politiska beslutet nu, sen går vi vidare, sade Mikael Damberg

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Svensk och finsk polis inleder samarbete

  1. Vänta nu…?? ”Som inte en borgerlig regering mäktade med” ?? Har du legat i Ide dom senaste 7 åren…? Brottsligheten har ökat för varje år! Men Sossarna har stoppat ner huvudet i sanden. Som vanligt.

  2. En försmak av vad som väntar vid en M-ledd regering. Mindre brott och fler poliser samt militärer. Den rödgröna röran har vimlat tillräckligt länge med rödtjut och blommor i pipan som främsta vapen. Disciplin och taktfasta kliv som gäller efter nästa val.

  3. Mycket välkommet, här visar åter regeringen handlingskraft som borgarna inte mäktade med. Det är skillnad när båda länderna har Socialdemokratiskt leda regeringar!! Bl.a. i Ötå satsar regeringen stort på Polisen med större lokaler och fler poliser!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.