fbpx

Svensk och finsk polis inleder samarbete

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg och Finlands inrikesminister Maria Ohisalo träffades i Torneå för att underteckna ett avtal som ska underlätta polissamarbetet och bekämpa grövre brottslighet i gränsområdet i Tornedalen.
Det var i tisdags som inrikesministrarna från Sverige och Finland träffades i Torneå för att underteckna avtalet i Torneås stadshus. Syftet med avtalet är att ytterligare effektivisera polissamarbetet mellan Sverige och Finland och underlätta bekämpandet av grov brottslighet i ett område där samarbetet över gränsen även i övrigt är mycket intensivt. I Sverige ska avtalet tillämpas i kommunerna Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå och i Finland i kommunerna Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå.

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo poängterade att avtalet inte är något som implementeras omedelbart. Först måste formalia justeras i vardera länders lagstiftningar eftersom de skiljer sig åt och dessutom diverse utbildnings- och språkfrågor. Lagstiftningsarbetet inleds nu och ser ut att kunna bli färdigt nästa höst, upplyste Ohisalo.
Utbildning av poliser väntas ta ytterligare något år att implementera. – Vi har det politiska beslutet nu, sen går vi vidare, sade Mikael Damberg

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Svensk och finsk polis inleder samarbete

  1. Vänta nu…?? ”Som inte en borgerlig regering mäktade med” ?? Har du legat i Ide dom senaste 7 åren…? Brottsligheten har ökat för varje år! Men Sossarna har stoppat ner huvudet i sanden. Som vanligt.

  2. En försmak av vad som väntar vid en M-ledd regering. Mindre brott och fler poliser samt militärer. Den rödgröna röran har vimlat tillräckligt länge med rödtjut och blommor i pipan som främsta vapen. Disciplin och taktfasta kliv som gäller efter nästa val.

  3. Mycket välkommet, här visar åter regeringen handlingskraft som borgarna inte mäktade med. Det är skillnad när båda länderna har Socialdemokratiskt leda regeringar!! Bl.a. i Ötå satsar regeringen stort på Polisen med större lokaler och fler poliser!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN