fbpx

Svensk och finsk polis inleder samarbete

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg och Finlands inrikesminister Maria Ohisalo träffades i Torneå för att underteckna ett avtal som ska underlätta polissamarbetet och bekämpa grövre brottslighet i gränsområdet i Tornedalen.
Det var i tisdags som inrikesministrarna från Sverige och Finland träffades i Torneå för att underteckna avtalet i Torneås stadshus. Syftet med avtalet är att ytterligare effektivisera polissamarbetet mellan Sverige och Finland och underlätta bekämpandet av grov brottslighet i ett område där samarbetet över gränsen även i övrigt är mycket intensivt. I Sverige ska avtalet tillämpas i kommunerna Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå och i Finland i kommunerna Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå.

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo poängterade att avtalet inte är något som implementeras omedelbart. Först måste formalia justeras i vardera länders lagstiftningar eftersom de skiljer sig åt och dessutom diverse utbildnings- och språkfrågor. Lagstiftningsarbetet inleds nu och ser ut att kunna bli färdigt nästa höst, upplyste Ohisalo.
Utbildning av poliser väntas ta ytterligare något år att implementera. – Vi har det politiska beslutet nu, sen går vi vidare, sade Mikael Damberg

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Svensk och finsk polis inleder samarbete

  1. Vänta nu…?? ”Som inte en borgerlig regering mäktade med” ?? Har du legat i Ide dom senaste 7 åren…? Brottsligheten har ökat för varje år! Men Sossarna har stoppat ner huvudet i sanden. Som vanligt.

  2. En försmak av vad som väntar vid en M-ledd regering. Mindre brott och fler poliser samt militärer. Den rödgröna röran har vimlat tillräckligt länge med rödtjut och blommor i pipan som främsta vapen. Disciplin och taktfasta kliv som gäller efter nästa val.

  3. Mycket välkommet, här visar åter regeringen handlingskraft som borgarna inte mäktade med. Det är skillnad när båda länderna har Socialdemokratiskt leda regeringar!! Bl.a. i Ötå satsar regeringen stort på Polisen med större lokaler och fler poliser!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.