fbpx

Svenskar högt skuldsatta

Svenskarna har tredje högst skulder i EU, enligt en sammanställning från SCB.

Vid utgången av 2022 hade bara Danmark och Luxemburg en högre skuldsättning per invånare än Sverige.

Enligt ett pressmeddelande består svenska hushållens skulder till störst del av bolån, ”som vuxit i takt med kraftigt ökande bostadspriser”.

– Den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, som vi sett det senaste året. Dessutom är hushållens räntekänslighet större i Sverige än i många andra länder, eftersom svenska hushåll är benägna att välja rörlig ränta i större utsträckning, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Hushållens skuldsättning har i Sverige ökat i flera årtionden eftersom det varit relativt enkelt att få lån samtidigt som låga räntor gjort det förhållandevis billigt. När situationen nu förändrats viker den svenska skuldkvoten nedåt för första gången sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet.

– Sveriges skuldkvot har ökat snabbt de senaste tjugo åren och ligger på en hög nivå jämfört med många andra länders. Under 2022, i samband med att antalet bostadsaffärer stannade av och priserna föll, sjönk skuldkvoten i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Svenskar högt skuldsatta

 1. @Ferrum:

  Den lärdomen har även jag haft. Man har sparat en stor buffert, var tom irriterad ett tag när räntorna var lika med noll och ändå gick det dåligt med aktier och den handeln.

  Jag tycker nästan man väntat för länge med att införa ränta. Folk bara låna och låna. Enda vettiga höger regeringen gjorde var just tvångsamortering! Jag tycker samtliga låneavdrag borde svskaffas, varför ska våra skattepengar gå till lyxkonsumtion?

  Många sade mig också ”ja men det bara ta lån” ”ta det på avbetalning” när jag snåla in på nåt och sparade till något. Men dom personerna är idag tysta eller gnäller att dem har snart inte råd bo kvar. Även fast dem har betydligt bättre inkomster än vad jag har är deras ekonomi i botten.

 2. Å Idag 26/4 höjdes räntan en halv procent av Riksbanken…dom som intecknat hem och härd får betala.. Undrar nu när skall vår blåbruna regering komma med nån form av bidrag som hjälper alla skuldsatta…Lek nu med tanken att vi skulle vara tbx till 70/80 talet när låneräntan var över 10 procent…

 3. Min gamla mamma och pappa, födda före kriget som upplevt ransonering, sa alltid. Det kommer alltid sämre tider, man ska vara rustad för det. Det är ingen som följer sådant råd i nutid. Man lever med lyxkonsumtion.

 4. Snabb lån o köp av bil blir dyrt.ränta på ränta.
  Snart köpa mat på lån när pengar räcker ej till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.