fbpx

Svenskar högt skuldsatta

Svenskarna har tredje högst skulder i EU, enligt en sammanställning från SCB.

Vid utgången av 2022 hade bara Danmark och Luxemburg en högre skuldsättning per invånare än Sverige.

Enligt ett pressmeddelande består svenska hushållens skulder till störst del av bolån, ”som vuxit i takt med kraftigt ökande bostadspriser”.

– Den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, som vi sett det senaste året. Dessutom är hushållens räntekänslighet större i Sverige än i många andra länder, eftersom svenska hushåll är benägna att välja rörlig ränta i större utsträckning, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Hushållens skuldsättning har i Sverige ökat i flera årtionden eftersom det varit relativt enkelt att få lån samtidigt som låga räntor gjort det förhållandevis billigt. När situationen nu förändrats viker den svenska skuldkvoten nedåt för första gången sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet.

– Sveriges skuldkvot har ökat snabbt de senaste tjugo åren och ligger på en hög nivå jämfört med många andra länders. Under 2022, i samband med att antalet bostadsaffärer stannade av och priserna föll, sjönk skuldkvoten i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Svenskar högt skuldsatta

 1. @Ferrum:

  Den lärdomen har även jag haft. Man har sparat en stor buffert, var tom irriterad ett tag när räntorna var lika med noll och ändå gick det dåligt med aktier och den handeln.

  Jag tycker nästan man väntat för länge med att införa ränta. Folk bara låna och låna. Enda vettiga höger regeringen gjorde var just tvångsamortering! Jag tycker samtliga låneavdrag borde svskaffas, varför ska våra skattepengar gå till lyxkonsumtion?

  Många sade mig också ”ja men det bara ta lån” ”ta det på avbetalning” när jag snåla in på nåt och sparade till något. Men dom personerna är idag tysta eller gnäller att dem har snart inte råd bo kvar. Även fast dem har betydligt bättre inkomster än vad jag har är deras ekonomi i botten.

 2. Å Idag 26/4 höjdes räntan en halv procent av Riksbanken…dom som intecknat hem och härd får betala.. Undrar nu när skall vår blåbruna regering komma med nån form av bidrag som hjälper alla skuldsatta…Lek nu med tanken att vi skulle vara tbx till 70/80 talet när låneräntan var över 10 procent…

 3. Min gamla mamma och pappa, födda före kriget som upplevt ransonering, sa alltid. Det kommer alltid sämre tider, man ska vara rustad för det. Det är ingen som följer sådant råd i nutid. Man lever med lyxkonsumtion.

 4. Snabb lån o köp av bil blir dyrt.ränta på ränta.
  Snart köpa mat på lån när pengar räcker ej till.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.