fbpx

Systrarnas insatser för meänkieli medaljeras

Idag, onsdag, får systrarna Nylund från Korpilombolo ta mot en medalj för sitt arbete med meänkieli.

Systrarna Märta, Karin och Linnéa Nylund får ta emot H.M. Konungens medalj i Stockholm på onsdagseftermiddagen för främjande av minoritetsspråket meänkieli.

Systrarna har i många år arbetat med nattfestivalen i Korpilombolo. Ny hedras systrarna för sin insats både med minoritetsspråket och sina betydelsefulla insatser inom kulturlivet i Tornedalen.

På fredagen tar Norrbottens landshövding Lotta Finstorp emot systrarna i residenset i Luleå .

– Mina varmaste gratulationer till den välförtjänta utmärkelsen! Dessa tre eldsjälar har satt Korpilombolo och Tornedalens språk och kultur på världskartan, säger landshövding Lotta Finstorp på länsstyrelsens hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Systrarnas insatser för meänkieli medaljeras

  1. Den djupa staten delar ut medaljer med ena handen med den andra förnekar den utbildning av lärare i meänkieli. Storsvensken hoppas att utdelning av krams skall få infödingarna att nöja sig . Skall bli intressant se om detta publiceras.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.