fbpx

Tar strid mot skogsskövling

Lars Malmström guidar en grupp barn i naturvärdeskogar och lär ut bland annat att gammelskogen binder upp stora mängder koldioxid och att skogen mår bra av att naturvärdesträd lämnas för att leva, dö, brytas ner och förmultna. Foto: Läsarbild

– Skogsindustrin har alltför länge haft fribrev när det gäller miljöbrott, säger Lars Malmström, turistentreprenör i Muonionalusta som i samarbete med renskötseln och naturskyddet vill skydda de kvarvarande skogarna och har polisanmält Norra Skog för en kalavverkning i Muonionvaara.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Tar strid mot skogsskövling

 1. Se filmen ” MORE OF EVERYTHING” då får ni en annan ”vinkel” på Svensk skogsbruk.
  Vad som är rätt, får man nog själv bestämma.

 2. Jesper! Intressant att du nämner vitryggiga hackspetten. Kan du redogöra lite om hur förekomsten av den arten var innan det moderna skogsbruket introducerades i Norrbotten.

 3. Till er alla som klagar på svenskt skogsbruk, så finns det en lösning! Köp en skogsfastighet själv och bevara hur mycket ni vill. Svensk skogsbruk är inte så dåligt trots allt! Skogsmän har på 70 år mer än fördubblat skogsvolymen i Sverige och på samma tid ökat bindningen av koldioxid med lika mycket. Vi ligger dock i lä jämfört med Finland som nästa tredubblat sin volym. Till dessa 2-4 tum tallar som snickaren nämner, så kommer det nu förtiden virke från gallringar. 4-tums-tallar sågas och limmas till bla. IKEA och blir möbler. Det finns ett talesätt i Finland, Kirhveelä tehhään uutta mettää. (Med yxan gör man ny skog)

 4. Stämmer in i denna ”Sågklingornas sorgesång” Alltför länge har Svea skogs /Norra Skogs domedagsmaskiner fått härja fritt. De kallar det för biologiskt skogsbruk, men det är inget annat än rena rama massakern. Månlandskapen/kalyggena breder ut sig överallt i en rasande takt, och snart är gammelskogen ett minne blott. Det är fruktansvärt sorgligt att behöva konstatera att våra barn förmodligen aldrig kommer att få se/erfara gammelskogen suveräna prakt. Med det i åtanke är det kanske dags att uppdatera några av våra kära barnvisor med mer adekvat text, ex: ”Mors lilla Olle på hyggena gick” Eller: ” I ett hus tog skogen slut” 😪

 5. Det här är bara en nål i en höstack. Kolla upp sveaskogs avverkningar så
  blir ni inte överraskade vad Norra Skog håller på med. Ta t.ex en skogsbilv
  äg i Tornedalen. Stanna bilen och gå in i skogen 50-60 meter, så får ni
  en härlig syn som ni aldrig glömmer. P.S titta bara vad timmerbilarna har
  på för last. det är 2-4 tums tallar som skall till industrierna. Tack för mig.

 6. Vad det enligt mig huvudsakligen handlar om är förutom det oerhörda värde som en gammelskog har rent estetiskt, vilket också leder turism på grund av orörd natur, är också det faktum att otaliga arter behöver just gammelskog för att överleva; bland andra den utrotningshotade hackspetten behöver åldrad skog för sitt leverne. Att rätt och slätt avverka gammelskog är ur en rent artmässig synpunkt någonting som borde vara rent kriminellt, speciellt då vitryggade hackspettar förekommit i området. Miljöpartiet sitter i den nuvarande regeringen men naturligtvis bryr de sig inte om faktiska miljöfrågor och har gett upp all deras politik, förutom då migrationsfrågan. Om detta får ske är det ur miljösynpunkt inget annat än kriminellt! Oavsett vad lagen säger – ur miljösynpunkt är det helt oacceptabelt och fruktansvärt skamligt. Skogen, djuren och insekterna den uppehåller blir borta för alltid.

 7. Viktigpetter! Tycker du ska läsa på lite av norrbottens skogshistoria angående blädning. Har själv varit med att restaurera efter den så kallade gröna löngnen som blev efter blädningar och som utfördes ända fram till 50- talet. På 30 år växer det mer skog per/ha än vad man fick ut vid restavverkningar från blädade bestånd. På friska tallmarker blir oväxlig-gran dominerande trädslag efter blädning. Sådana oväxliga stava granbestånd binder inte mycket koldioxid.
  Ingen idé att uppfinna hjulet på nytt!

 8. Är den gamla blädningsmetoden olönsam. Den var definitivt miljövänlig. Bladet borde göra ett reportage om detta.

 9. Subjektiv journalistik av HB i detta fall, berikad av direkta sakfel! Gammal skog binder lite, om alls koldioxid, det gör växande skog. Om man är entreprenör så bör man väl skaffa sig verktyg för att kunna utföra sina tjänster, antingen genom hyra eller inköp. Det finns skogsfastigheter att köpa! En enskild skogsägare ska väl inte behöva bekosta andras näringsverksamheter? Det är som att man satt in sitt sparkapital, men får varken ränta eller insatt kapital när vill ta ut pengarna!

 10. Jag får ont i magen och vill kräkas åt denna förfärliga skövling som Norra Skog utför av vår gammelskog.
  Jag vill gråta flodtårar och sörja för det som aldrig kommer tillbaka.
  Moder jord skövlas och skändas. 😪

  • Hej Kerstin
   ”denna förfärliga skövling som Norra Skog utför av vår gammelskog.”
   Då undrar jag varför ni ”sålde” till Norra Skog? eller förstod ni inte vad ni skrev för avtal?
   Eller har Norra Skog bara kommit och skövlat eran gammelskog? detta skulle dock vara mycket märkligt av Norra Skog!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.