fbpx

Taxibåt på prov mellan Haparanda och Torneå

Från och med idag trafikerar turbåten Vidar Torneälven mellan Haparanda och Torneå en vecka fram under en testvecka.
I vanliga fall trafikerar turbåten Vidar Skellefteå skärgård.
– Vi har fått i uppdrag att köra testvecka i Haparanda och Torneå för att se om det uppskattas av befolkningen, och i så fall vara med och utveckla turtrafiken i Torneälven, berättar Simon Tingell, skeppare på Svensk sjötaxi.
Turerna utgår från den stora cementkajen i Haparanda och kommer att pågå från klockan tio på förmiddagen till runt nio på kvällen. – Vi kör från Haparanda till Torneå centrum, tillbaka till cementkajen och sen till Toranda och åter till Haparanda, berättar Naimi Sandström, även hon skeppare på Svensk sjötaxi.
Samarbetsprojekt
Taxibåtstrafiken är en del i Interreg-projektet Two Countries – One Destination.
Turbåten Vidar tar tolv passagerare och lämpar sig väl för turbåtstrafik i Torneälven.
– Älven är ganska grund, många båtar vill sig inte in men den här båten är inte så djupgående, säger Simon Tingell.
Dammar av svunna tider
I projektet mellan Haparanda och Torneå har man undersökt vad det finns för möjligheter för att börja köra turtrafik över Torneälven vid stadskärnan. På grund av att man behöver en speciell typ av båt för att klara det grunda vattnet i älven har det inte gått att realisera förrän nu, men det har längre tillbaka i tiden funnits båttrafik mellan städerna.
I nutid växer intresset för båttrafik i Haparanda och Torneå skärgårds vattenområde. Finland kräver fortfarande att man ska ha vissa dokument med sig när man passerar landsgränsen. Om du ska åka båt från Sverige och kliva av i Finland, så ska du som passagerare att se till att du har de rätta dokumenten med dig.
Priset för att åka är 100 kronor eller 10 euro.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Taxibåt på prov mellan Haparanda och Torneå

 1. Hej.det är ju bra att man kan betala en 100 lapp för turen.
  Hoppas det blir i framtiden mkt som använder den och hittar dit.

 2. vad är detta för nånting?! en tur som tar ca 2 minuter och kostar 100kr. de är ju en dödfödd ide innan de har påbörjats. en sak som jag vill ha fakta på är persontrafiken tex. mellan kalix – haparanda per tåg. inget skrivs om de så de är väl en av flera av backgårds fiaskon. och de kunde man väl som någonlunda vetandes person gissa till detta fiasko. hur många miljoner går till fiasko penningspåsen? för vem åker med tåget om man arbetar i centrala haparanda eller besöker ikea. då har man gångavstånd på mellan 2 till 3 km. från järnvägsstationen.

   • Vänstern: Typiskt pessimist-tänkade. Tåget måste få arbeta in sig. På 5mån kan man inte säga bu eller bä. Men det är väl så att om du köper en triss eller bingolott så förväntar du dig högvinst direkt. Eller är det så att du bara är missunnsam för att någon annan kom på idén före dig.

    • Detta en bra idé att utveckla, en tur på älven mellan gränsen, å sen turer ut i skärgård, vi har ju Robinsson å ta turister hit, inte bara från Seskarö, utan från Haparanda också, bara tummen upp.

   • Oj förlåt jag råkade sätta en nolla för mkt.
    10kr tur o retur för en biljet för resenärer.och resten från eu bidrag till båt captenen o rederiet.

   • Taxi har du inte utnyttja t, mycket dyrare. Det är fint att entreprenörer utvecklar sig efter pandemin, måste se framåt, vilka möjligheter finns, detta är inte endast för ortsbor. Utveckling finns för turismen i framtiden, tummen upp för detta. Varför alltid vara ” Ei kännare”. Nä utveckla turistnäringen, ut till skärgård från Haparanda. Det är alltid en början, bara uppåt, var positiva.

  • Det finns redan en Kaj i Haparanda, som har fungerat i århundraden. Troligen så vet inte du om hur det ser ut under vattnet.

  • Men det finns sensommar turister, inte du som vill åka, varför är ni så negativa. Tycker själv att det är en bra idé å utveckla. Härligt att vara på vattnet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka