Ett forskarlag vid Cambridge-universitet i England har upptäckt tydliga tecken på liv på en annan planet, rapporterar DN. Inom ett par år kan beviset komma att vi inte är ensamma i rymden.
Det är Nasas kraftfulla nya James Webb-teleskop som har registrerat tydliga indikationer på att atmosfären kring planeten K2-18b innehåller gaserna dimetylsulfid eller varianten dimetylbisulfid. På jorden produceras samma gaser av bland annat plankton, bakterier, växter och svampar.
Något producerar
Gaserna på K2-18b har kort halveringstid, vilket innebär att de bryts ner efter kort tid. Att de två gaserna uppträder rikligt tyder på att något producerar dem kontinuerligt, exempelvis levande organismer.
– De mängder av de två gasernas som har vi uppskattat i planetens atmosfär är tusentals gånger högre än vad vi har på jorden. Så om kopplingen till liv är riktig, då kommer det troligen visa sig att den här planeten kryllar av liv, säger forskningsledaren Nikku Madhusudhan till BBC.

Största nyheten någonsin
Redan 2019 konstaterade forskare med hjälp av Hubble-teleskopet att det finns vattenångor, koldioxid och metan på andra planeter. Sammantaget med upptäckten av gaserna på K2-18b kan man då eventuellt slå fast mänsklighetens största nyhet någonsin, nämligen att vi inte är ensamma i rymden.
Restid 192.000 år
K2-18b är nästan 2,4 gånger större än jorden och det tar knappt 33 dygn för den att kretsa ett varv kring sin sol, som är en röd dvärgstjärna.
Att besöka planeten – det kan vi nog glömma. Den ligger 124 ljusår bort. Den snabbaste farkost som människan har byggt, Parker Solar Probe, kan nå en hastighet av 700.000 kilometer i timmen. Med den hastigheten kan man nå K2-18b efter 192.000 år.
2 kommentarer på “Tecken på myllrande liv i rymden”
Du menar säkert baciller !
Tänkte att jag ska räkna ut volymen…doh …. men om man tänker så här, om du tar ett tandpetare och räcker ut den i rakt arm, i den punkt vars du tittar så finns det tusentals galaxer som våran.