fbpx

Testning onödigt ofta tär på resurserna

Enligt Region Norrbotten skapar onödig testning av covid-19 problem då det tar resurser.

Under Region Norrbottens smittspårning har det framkommit att en del norrbottningar provtar sig för covid-19 med bara några dagars intervall. Vilket innebär att en del knappt har hunnit få sitt provsvar innan de bokar nästa tid.

– Det är onödigt och kräver mycket resurser i ett redan ansträngt läge, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära, i ett pressmeddelande..

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger i sin tur:

– Det är bra att folk vill testa sig, men ha lite is i magen. Om du testar dig för att du är snuvig på måndag och sedan får ett nytt symtom på onsdag ska du inte testa dig en gång till, det är samma virus som du känner av, säger han.

Vidare uppges att den som har testat sig för covid-19 ska invänta svaret och i normalfallet vänta med att ta nytt test tills hen hunnit bli symtomfri och sedan fått symtom igen.

Under den senaste tiden har trycket på provtagningsstationerna i Norrbotten varit mycket högt. Vissa orter har till och med tvingats avboka patienter på grund av sjukfrånvaro hos testpersonalen. En del norrbottningar som inte får tid för testning samma dag ringer sin hälsocentral för att få hjälp.

– Hälsocentralen kan inte ordna en provtagningstid åt dig. Undersök istället om det finns någon annan provtagningsstation i en närliggande kommun som du kan åka till, om du kan beställa hemleverans av provtagningskit eller om ett friskt ombud kan hämta ett test åt dig på apoteket, säger Ulf Bergman.

Rådet från regionen är att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner samt att vaccinera sig mot covid-19.

”Om du trots detta ändå får förkylningssymtom ska du isolera dig och boka tid för provtagning”.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Testning onödigt ofta tär på resurserna

 1. Hur stor procent av dessa onödiga tester beror på att tullar åt olika håll krävt negativt provsvar för att få passera?

 2. Hur avgör region Norrbotten vad som är ”onödig testning”. Kan det vara tester som är negativa (dvs. ej Covid-19) som betraktas som onödiga, eller hur tänker man nu?
  Kan det vara så att den mildare (av allt att döma) Omicronvarianten ger så ”lätta” symptom att det inte går att avgöra om det är vanlig förkylning eller Covid-19, är det ett onödigt test?
  Håhåjaja!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.