fbpx

Testning onödigt ofta tär på resurserna

Enligt Region Norrbotten skapar onödig testning av covid-19 problem då det tar resurser.

Under Region Norrbottens smittspårning har det framkommit att en del norrbottningar provtar sig för covid-19 med bara några dagars intervall. Vilket innebär att en del knappt har hunnit få sitt provsvar innan de bokar nästa tid.

– Det är onödigt och kräver mycket resurser i ett redan ansträngt läge, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära, i ett pressmeddelande..

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger i sin tur:

– Det är bra att folk vill testa sig, men ha lite is i magen. Om du testar dig för att du är snuvig på måndag och sedan får ett nytt symtom på onsdag ska du inte testa dig en gång till, det är samma virus som du känner av, säger han.

Vidare uppges att den som har testat sig för covid-19 ska invänta svaret och i normalfallet vänta med att ta nytt test tills hen hunnit bli symtomfri och sedan fått symtom igen.

Under den senaste tiden har trycket på provtagningsstationerna i Norrbotten varit mycket högt. Vissa orter har till och med tvingats avboka patienter på grund av sjukfrånvaro hos testpersonalen. En del norrbottningar som inte får tid för testning samma dag ringer sin hälsocentral för att få hjälp.

– Hälsocentralen kan inte ordna en provtagningstid åt dig. Undersök istället om det finns någon annan provtagningsstation i en närliggande kommun som du kan åka till, om du kan beställa hemleverans av provtagningskit eller om ett friskt ombud kan hämta ett test åt dig på apoteket, säger Ulf Bergman.

Rådet från regionen är att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner samt att vaccinera sig mot covid-19.

”Om du trots detta ändå får förkylningssymtom ska du isolera dig och boka tid för provtagning”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Testning onödigt ofta tär på resurserna

 1. Hur stor procent av dessa onödiga tester beror på att tullar åt olika håll krävt negativt provsvar för att få passera?

 2. Hur avgör region Norrbotten vad som är ”onödig testning”. Kan det vara tester som är negativa (dvs. ej Covid-19) som betraktas som onödiga, eller hur tänker man nu?
  Kan det vara så att den mildare (av allt att döma) Omicronvarianten ger så ”lätta” symptom att det inte går att avgöra om det är vanlig förkylning eller Covid-19, är det ett onödigt test?
  Håhåjaja!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.