fbpx

Tornedalen öppnar upp för flyktingar

Kommunalråd Sven Tornberg uppger att Haparanda är redo att ta emot flyktingar från Ukraina om det blir aktuellt.

Haparanda stad och Pajala kommun är redo att ta emot de som söker sig till Tornedalen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Tornedalen öppnar upp för flyktingar

 1. Pff, i vår umgängeskrets är det folk från alla håll. Kommer å går folk som de vill. Ni hitta väl inte rätt helt enkelt.

 2. Hoppas de som nu kommer till Haparanda inte blir mobbade, utfrysta och negativt särbehandlade av bl a Haparandabostäder och Haparanda Kommun som jag och min familj blev. Efter drygt 5 år orkade vi inte mer och flydde från Haparanda söder ut i Sverige.

  • @flyttfågeln

   Jag hoppas också det. Haparandabor är tyvärr experter att frysa ut folk. Sedan är det mycket andra problem här, alkoholism, narkotika för att bara nämna några.

   Är själv också inflyttad hit. Bott flera år här. Försökt verkligen komma in i en gemenskap som tyvärr består av ”barndomsvänner” ”släktingar” etc. Alla andra är man väldigt misstänksam mot eller släpper inte ens nära. Jantelagen är också väldigt stor här.

   Trodde jag aldrig skulle uppleva Haparanda så och att jag aldrig skulle skriva sådant här. Men jag är också trött på det här!

   • Resultaten:
    Familjen har upplevt samma sak som du beskriver och bokstavligen flydde Haparanda.
    Mycket trakasseringar, utfrysning, mobbning, överfall m.m. och mycket på grund av att vi inte vill nästan prata finska i Sverige.
    Arbetsplatserna ska ha svenska som arbetsspråk men 90-95% envisas med att prata finska och idiotstämplar dom som inte kan finska och inte heller vill lära sig ett främmande språk i sitt eget hemland.

    • @Affe

     Väldigt intressant. Dock en väldigt tråkig sak.

     Men det som är intressant att jag själv är mer finskspråkig. Så i mitt fall handlar det inte om språk.

     Har dock blivit ett försök diskriminera med språk. Hörde att två satt och pratade finska. Jag började prata finska med dem mitt i allt ignorerar dem mig och byter språk till svenska.

     Man ska kanske inte bry sig om enskilda händelser. Men tyvärr pågår sånt här i större skala i Haparanda.

  • Så tråkigt att bli behandlad negativt, hoppas att ni har det bra där ni är. Tänkte bara fråga om ni verkligen Flydde från Haparanda, du kanske menar flyttade.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka