fbpx

Tornedalen öppnar upp för flyktingar

Kommunalråd Sven Tornberg uppger att Haparanda är redo att ta emot flyktingar från Ukraina om det blir aktuellt.

Haparanda stad och Pajala kommun är redo att ta emot de som söker sig till Tornedalen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Tornedalen öppnar upp för flyktingar

 1. Pff, i vår umgängeskrets är det folk från alla håll. Kommer å går folk som de vill. Ni hitta väl inte rätt helt enkelt.

 2. Hoppas de som nu kommer till Haparanda inte blir mobbade, utfrysta och negativt särbehandlade av bl a Haparandabostäder och Haparanda Kommun som jag och min familj blev. Efter drygt 5 år orkade vi inte mer och flydde från Haparanda söder ut i Sverige.

  • @flyttfågeln

   Jag hoppas också det. Haparandabor är tyvärr experter att frysa ut folk. Sedan är det mycket andra problem här, alkoholism, narkotika för att bara nämna några.

   Är själv också inflyttad hit. Bott flera år här. Försökt verkligen komma in i en gemenskap som tyvärr består av ”barndomsvänner” ”släktingar” etc. Alla andra är man väldigt misstänksam mot eller släpper inte ens nära. Jantelagen är också väldigt stor här.

   Trodde jag aldrig skulle uppleva Haparanda så och att jag aldrig skulle skriva sådant här. Men jag är också trött på det här!

   • Resultaten:
    Familjen har upplevt samma sak som du beskriver och bokstavligen flydde Haparanda.
    Mycket trakasseringar, utfrysning, mobbning, överfall m.m. och mycket på grund av att vi inte vill nästan prata finska i Sverige.
    Arbetsplatserna ska ha svenska som arbetsspråk men 90-95% envisas med att prata finska och idiotstämplar dom som inte kan finska och inte heller vill lära sig ett främmande språk i sitt eget hemland.

    • @Affe

     Väldigt intressant. Dock en väldigt tråkig sak.

     Men det som är intressant att jag själv är mer finskspråkig. Så i mitt fall handlar det inte om språk.

     Har dock blivit ett försök diskriminera med språk. Hörde att två satt och pratade finska. Jag började prata finska med dem mitt i allt ignorerar dem mig och byter språk till svenska.

     Man ska kanske inte bry sig om enskilda händelser. Men tyvärr pågår sånt här i större skala i Haparanda.

  • Så tråkigt att bli behandlad negativt, hoppas att ni har det bra där ni är. Tänkte bara fråga om ni verkligen Flydde från Haparanda, du kanske menar flyttade.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.