fbpx

Trafikkaos i Haparanda

En personbil som körde fast i gruset på Lillgatan. Undertecknad och en förbipasserande man gjorde en kraftansträngning och knuffade loss chauffören. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
En personbil som kört fast i gruset på Lillgatan. Undertecknad och en förbipasserande man gjorde en kraftansträngning och knuffade loss bilen som satt fast rejält.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll
En lastbild fastnade i gruset på Norrmalmsvägen. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
En lastbil fastnade i gruset på Norrmalmsvägen.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Vägarbete pågår och har så gjort sedan en tid tillbaka på Norrmalmsvägen. Idag har sträckan mellan Björnholmsgatan, Lillgatan fram till Västra esplanaden belagts med bärlager vilket har visat sig orsaka stora problem för trafikanter som färdas längs sträckan. 

– De har lagt på grovt grus. Det är kaos och folk kör fast och måste knuffas eller bogseras bort, jag höll inte på att komma in på gården till jobbet imorse. Vissa bilar har suttit fast i timmar, folk är riktigt förbannade, säger Katarina Lindmark, företagare på Norrmalmsvägen.

Det var imorse som bärlagret placerades på gatorna av entreprenören som arbetar på uppdrag av Haparanda stad. På kommunens hemsida finns information om att ett vägrenovering pågår för att skapa en bättre trafikmiljö i området. Informationen uppger även att det kan uppstå vissa störningar men att vägarna är öppna och farbara. Det sistnämnda kan dock diskuteras.

– En långtradare fastnade där tidigare idag och kunder som kommer hit vågar inte köra ut på gatan igen för att de är rädda för att köra fast eller köra sönder bilen, säger Katarina Lindmark.

Minst tio bilar och minst två lastbilar fastnat i stengruset hittills. Eftersom att det är så pass tjockt lager så gräver däcken ner sig i gruset vid gaspådrag, ungefär samma princip som när man fastnar med bilen i snö.

– Just nu står det en kvinna och försöker knuffa loss en bil, säger Katarina Lindmark vid 14-tiden under fredagen.

Hb har försökt att nå kommunens gatuchef, Robert Ekholm samt Jörgen Waara på BDX, utan resultat.

– Det här är så dåligt skött. Jag ringde gatuchefen på kommunen men han sa att det inte var några problem med att köra där, han hade själv kört där idag. Det här är så dåligt skött det bästa hade väl varit att stänga av gatan och även informera oss företagare om det här för det påverkar ju oss, säger Katarina Lindmark.

Även andra företag som finns belägna på gatan har märkt av negativ effekt av vägarbetet.

– Det har varit lite lugnare här i butiken nu på eftermiddagen och vi har haft några kunder som kört fast, säger Pontus Kallioniemi.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Trafikkaos i Haparanda

 1. Det bästa vore om SD lämnade politiken. Jag vill inte ha det iskalla samhälle där man skiljer på folk och folk. Titta bara på andra länder där högerextrema har fått makten.

 2. Fakta,
  Spelar det någon roll om SD styr? Hur vet du hur det skulle gå om dom styr, när dom inte har fått chansen? Lättare att dra slutsatser efteråt när vi har sett om dom lyckas/misslyckas med sin politik.
  Sen är ju frågan, vad har Haparandas vägar med SD att göra? Låt folk röstar på vad dom vill.

 3. Happis-bor vad ni gnäller, tydligen blev de inte bättre med borgar styret? Är det ett SD styre ni hoppas på?

 4. Kör bilar fast så ska den vara stängd.
  Dom borde kanske valt ett annat grus till bärlag.
  Körde själv på vägen och det var katastrof.
  Vem klagar på att vägen rustas?
  Utförandet som är bristfälligt skött.

 5. I vansinnesprojekt kan man satsa pengar, *host* Barents Center *host* men att hålla i ordning våra vägar, vad är det? Men detta är en bra början

 6. Det är jätte fina gator i Haparanda inget att gnälla på gubbar, för jag brukar gasa på så bilen flyger i luften ganska långa sträckor. Testa ni också för man får känslan som man skulle sitta på flyget.

 7. Petter-Niklas

  Precis så är det. Ibland vore det väl bättre bara lämna vägarna i dåligt skick naturligt farthinder 😂

  Jag kan däremot tycka att man borde skylta bättre i överlag.
  Det är vi dåliga på.

  Så är lite som med sommar först gnäller man på kyla och sedan på värmen.

 8. Känns som att folk inte riktigt har kontroll på vänster och höger foten, måste ha lite finlir gott folk! Bra att det äntligen börjar hända något i den här stan, känns super bra!

 9. Det är kanske jobbigt för vägarbetarna att sätta ut riktiga skyltar, måste kliva ur sina maskiner. Det är riktig skyltning som saknas

 10. Först gnälls det på att gatorna är dåliga. Sen gnälls det på när man reparerar dem. Sen är gatorna för bra så folk kör fört fort, då gnäller man om farthinder. Folk har verkligen små problem i denna by.

 11. Underbart! Äntligen bättre vägar i Nasua! ”Your tax-money in work” borde man skylta med, så gör man numera i USA vid vägbyggena.Nu kan ju kommunen i alla fall spara in på sina löjliga vägbulor, men dom kommer säkert fram snart igen?

 12. Bra att gatorna renoveras i stan, men info innan till oss berörda företagare hade varit på sin plats och en avstängning av gatan hade faktiskt varit bättre än detta kaos.

 13. Många klagar på guppiga gator i Haparanda. När kommunen börjar göra gatorna farbara är det ännu fler som gnäller.

 14. Man får skylla sig själv om man kör dit utan en 4×4 bil. Det är bra att kommunen underhåller sina vägar!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.