fbpx

Trygghetslarm ur funktion – ”Hela Europa berörs”

En del av trygghetslarmen i Haparanda och Övertorneå har driftstörningar. Hemtjänsten gör extra besök och leverantören felsöker i larmsystemet.

Det är just nu störningar på en del trygghetslarm skriver Haparanda, Övertorneå och Överkalix kommuner på sina hemsidor.

Det är en störning i GSM-nätet som är geografiskt utspridd över landet som påverkar vissa trygghetslarm. Careium, leverantören av trygghetslarmen, felsöker problemet.

Trygghetslarmen har problem att koppla fram larm till larmcentralen.

Enligt P4 Norrbotten uppstod störningarna klockan 02.00 inatt och beror på problem som Tele 2 har med sina SIM-kort.

– Det är komplicerad tekniska struktur det handlar om och hela Europa berörs, säger VD för leverantören Careium, Christian Wallén till P4 Norrbotten.

VD:n får kontinuerliga rapporter från Tele2 och förhoppningen är att problemet ska vara löst under de närmaste timmarna.

För att inte belasta larmkedjan ytterligare ska testlarm undvikas. Vid en nödsituation ring112 direkt.

Hemtjänsten gör nu extra besök hos kunder som inte vanligtvis har dagliga besök.

Boende på äldreboende i Haparanda berörs inte av driftstörningen av trygghetslarmen.

 

I slutet på mars i år drabbades leverantören Careiums trygghetslarm av en cyberattack i 150 kommuner landet runt, bland andra Haparanda och Övertorneå.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka