Tullen får klartecken att bära tjänstevapen

På måndagen kom beslutet att Tullen får bära tjänstevapen. Foto: Tullverket

Tullens personal vid landets gränskontroller får tillstånd att bära tjänstevapen. 

Tullverket har beslutat att uniformerad personal som gör kontroller vid landets gränser får vara beväpnad med tjänstepistol. Det skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

På måndagen överlämnade Tullverket redovisning av utredningen om beväpning och annan skyddsutrustning som regeringen beställde i november 2023.

I rapporten framgår att Tullverket ger uniformerad personal vid gränserna klartecken att bära vapen. Förändringen är ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten.

– Vi gör allt fler stora narkotikabeslag och möter idag oftare kriminella med stort våldskapital i vårt arbete vid gränsen. Den senaste tidens utveckling med allt grövre kriminalitet har gjort att vi måste skapa tryggare arbetsförhållanden för våra anställda som arbetar i kontrollverksamheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Men det kommer att dröja innan förändringen är genomförd fullt ut.

– Frågan om att utöka beväpningen är långt ifrån enkel. Medarbetare ska utbildas och vapen och all kringutrustning ska köpas in. Dessutom behövs ökade budgetanslag från regeringen. Vi prioriterar att få det på plats men det kommer att ta tid, säger Charlotte Svensson.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.