fbpx

Tunga droger allt vanligare i länet

NORRBOTTEN: Polisen och sjukvården i länet ser en trend där tunga droger har blivit vanligare.

Markus Boman,  chefsöverläkare vid psykiatriska kliniken vid beroendecentrum, Sunderby sjukhus, uppger för P4 Norrbotten att risken med tunga opioider är att användaren dör, för att de helt enkelt slutar att andas.

Han uppger vidare för radion att de har ett stort tryck till deras rehabiliteringsprogram för opioidberoende. De har i dagsläget kring hundra patienter, och många står i kö.

En av städerna i Norrbotten som beskrivs som mer problematisk när det gäller droger är Haparanda. Har genomförde polis och åklagare tillsammans med finska myndigheter en insats i höstas som resulterade i att relativt stora mängder narkotika, och även vapen, togs i beslag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Tunga droger allt vanligare i länet

  1. Det finns inga svaga droger. Marijuana är mycket starkare i dagens läge jämfört med på 70 talet. Det är även mer beroendeframkallande och sitter längre kvar längre kvar i hjärnan. Det leder automatiskt till att brukaren behöver mer och oftare berusning för att stilla sitt behov.

  2. Nykter:

    Tunga droger är knappast nån bruk.

    Men håller med att man behöver inte skambelägga folk.

    Tom svagare droger är illa och dit räknas även alkohol och det sistnämda är i alla fall stort problem i Haparanda. Ingen som gör nåt för att dem flesta tycker det helt ok fast det är också ett missbruk om man måste vara full varje helg.

  3. Man måste skilja på bruk och missbruk. Allt missbruk är förgörande för samhälle/person.
    För att inte tala om all smärta och oro som närstående ska leva med. Gäller alla droger. (Speciellt alkohol och vissa läkemedel)
    Väldigt få utvecklar missbruk/sjukdom efter att ha provat droger/alkohol.
    Därför behöver man inte skriva fan på väggen när man kommer på någon närstående att ha nyttjat alkohol/marijuana.
    Det farliga är om samhället stigmatiserar personen ifrågan.
    Då blir garanterat MÄNNISKAN ifrågan utslagen.
    Det stora problemet här i Haparanda är det omfattande missbruket av läkemedel/alkohol.

  4. Till Vaken förälder;
    De som har barn och ungdomar i tonåren och där i kring, vet säkert om oro/rädslan att ens barn ska börja med droger. Visst behövs mera resurser och alla behöver göra något för att få slut på det här. Men att flytta gör inte saken bättre. Har dina/ditt barn börjat hamna i drogträsket, så hjälper inte en flytt. De här hittar varandra, de dras till varandra som magneter. Det som hjälper är att du får med ditt barn till VILJAN där Ann-Sofie Esperi, Maarit Jakobsson och Anne Sulila bla jobbar. Gör det fortast möjligt, sen gäller det ju att få barnet med på noterna. Lycka till!

  5. Vi som öppnat ögonen har förstått hur mycket droger det finns och hur många som använder! Vad är det som händer i Haparanda? Trots att alla kommuninvånare får information via sociala medier, tidningar, arbetsplatser och skolor så eskalerar problemet och fler unga dras dras in i missbruk. Alla eventuella åtgärder kommer in alldeles för sent för ungdomar. Myndigheter behöver mer resurser! Politiker måste engagera sig i frågan, utreda vad som händer och AGERA. Föräldrar VAKNA!!Det är så mycket droger i kommunen så jag har sett över alternativ för flytt då jag är orolig att mina barn far illa här.

  6. Dags för myndigheterna att ta ytterligare krafttag för att bekämpa narkotikaproblematiken i östra norrbotten innan en hel generation går under i missbruket.

  7. Haparanda är en så pass liten ort att ”alla känner alla och vet allt om alla”. Det vore märkligt om man inte tämligen omgående då kan ringa in dem som dels langar, dels brukar. Langare har i mina ögon förbrukat sitt existensberättigande här på jorden och ska bemötas/behandlas därefter. Brukarnas missbruk (oavsett vad man missbrukar!) har sin grund i en orsak till att dämpa en ångest/oro (forskning lyfter fram realtionsångest, prestationsångest, osäkerhetsångest, etc), därför är det tråkigt att samtidigt läsa att den typen av resurser inom landstingen skärs ner……

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.