Tunga droger allt vanligare i länet

NORRBOTTEN: Polisen och sjukvården i länet ser en trend där tunga droger har blivit vanligare.

Markus Boman,  chefsöverläkare vid psykiatriska kliniken vid beroendecentrum, Sunderby sjukhus, uppger för P4 Norrbotten att risken med tunga opioider är att användaren dör, för att de helt enkelt slutar att andas.

Han uppger vidare för radion att de har ett stort tryck till deras rehabiliteringsprogram för opioidberoende. De har i dagsläget kring hundra patienter, och många står i kö.

En av städerna i Norrbotten som beskrivs som mer problematisk när det gäller droger är Haparanda. Har genomförde polis och åklagare tillsammans med finska myndigheter en insats i höstas som resulterade i att relativt stora mängder narkotika, och även vapen, togs i beslag.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Tunga droger allt vanligare i länet

 1. Det finns inga svaga droger. Marijuana är mycket starkare i dagens läge jämfört med på 70 talet. Det är även mer beroendeframkallande och sitter längre kvar längre kvar i hjärnan. Det leder automatiskt till att brukaren behöver mer och oftare berusning för att stilla sitt behov.

 2. Nykter:

  Tunga droger är knappast nån bruk.

  Men håller med att man behöver inte skambelägga folk.

  Tom svagare droger är illa och dit räknas även alkohol och det sistnämda är i alla fall stort problem i Haparanda. Ingen som gör nåt för att dem flesta tycker det helt ok fast det är också ett missbruk om man måste vara full varje helg.

 3. Man måste skilja på bruk och missbruk. Allt missbruk är förgörande för samhälle/person.
  För att inte tala om all smärta och oro som närstående ska leva med. Gäller alla droger. (Speciellt alkohol och vissa läkemedel)
  Väldigt få utvecklar missbruk/sjukdom efter att ha provat droger/alkohol.
  Därför behöver man inte skriva fan på väggen när man kommer på någon närstående att ha nyttjat alkohol/marijuana.
  Det farliga är om samhället stigmatiserar personen ifrågan.
  Då blir garanterat MÄNNISKAN ifrågan utslagen.
  Det stora problemet här i Haparanda är det omfattande missbruket av läkemedel/alkohol.

 4. Till Vaken förälder;
  De som har barn och ungdomar i tonåren och där i kring, vet säkert om oro/rädslan att ens barn ska börja med droger. Visst behövs mera resurser och alla behöver göra något för att få slut på det här. Men att flytta gör inte saken bättre. Har dina/ditt barn börjat hamna i drogträsket, så hjälper inte en flytt. De här hittar varandra, de dras till varandra som magneter. Det som hjälper är att du får med ditt barn till VILJAN där Ann-Sofie Esperi, Maarit Jakobsson och Anne Sulila bla jobbar. Gör det fortast möjligt, sen gäller det ju att få barnet med på noterna. Lycka till!

 5. Vi som öppnat ögonen har förstått hur mycket droger det finns och hur många som använder! Vad är det som händer i Haparanda? Trots att alla kommuninvånare får information via sociala medier, tidningar, arbetsplatser och skolor så eskalerar problemet och fler unga dras dras in i missbruk. Alla eventuella åtgärder kommer in alldeles för sent för ungdomar. Myndigheter behöver mer resurser! Politiker måste engagera sig i frågan, utreda vad som händer och AGERA. Föräldrar VAKNA!!Det är så mycket droger i kommunen så jag har sett över alternativ för flytt då jag är orolig att mina barn far illa här.

 6. Dags för myndigheterna att ta ytterligare krafttag för att bekämpa narkotikaproblematiken i östra norrbotten innan en hel generation går under i missbruket.

 7. Haparanda är en så pass liten ort att ”alla känner alla och vet allt om alla”. Det vore märkligt om man inte tämligen omgående då kan ringa in dem som dels langar, dels brukar. Langare har i mina ögon förbrukat sitt existensberättigande här på jorden och ska bemötas/behandlas därefter. Brukarnas missbruk (oavsett vad man missbrukar!) har sin grund i en orsak till att dämpa en ångest/oro (forskning lyfter fram realtionsångest, prestationsångest, osäkerhetsångest, etc), därför är det tråkigt att samtidigt läsa att den typen av resurser inom landstingen skärs ner……

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.