fbpx

Två av hundra kan konstateras ha haft covid-19

– Jag trodde nog att fler skulle påvisas ha antikroppar mot covid-19. Det här talar för att vi kommer få leva med här viruset under lång tid framöver, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

425 av 500 slumpmässigt utvalda i studien har kommit in för provtagning. Resultatet visar att 1,9 procent av norrbottningarna i åldern 20-80 år uppskattas ha haft covid-19. Studien visar hur många som hade antikroppar drygt två månader efter att det första fallet av covid-19 upptäcktes i Norrbotten.

Samtliga åtta personer som testats positivt med anti-kroppar mot covid-19  anger att de har haft kännbara eller milda förkylningssymptom. Symtomen som de flesta haft är bland annat hosta, feber, huvudvärk, trötthet samt bortfall av smak och lukt.

Studiens innebär att 3.500 personer haft infektionen i länet, enligt Region Norrbotten. Det är omkring sex gånger fler än diagnostiserat. Detta i sin tur talar för att ett lindrigt sjukdomsförlopp kan vara vanligt.

– Det vi alla måste ta med oss från den här studien är att det inte är över på långa vägar. Just nu ser vi också tecken på en ökad smittspridning i länet vilket kan bero på att man har börjat slarva. Det är jätteviktigt att fortsätta vara noga med handhygienen, att hålla distansen och inte träffas i stora sällskap. Och har man minsta lilla förkylning, stanna hemma, säger Anders Nystedt.

För att ytterligare kartlägga och försöka förstå viruset och smittan har Region Norrbotten infört allmän PCR-provtagning, för att se om personer har en pågående covid-19 infektion. Alla som har förkylningssymptom får provta sig gratis. Regionen smittspårar i större grad för att få en bild av smittan i länet och framöver kommer det finnas möjlighet för alla norrbottningar att testa sig via serologi för att se om man har antikroppar mot covid-19, skriver Region Norrbotten.  

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Två av hundra kan konstateras ha haft covid-19

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.