fbpx

Två av hundra kan konstateras ha haft covid-19

– Jag trodde nog att fler skulle påvisas ha antikroppar mot covid-19. Det här talar för att vi kommer få leva med här viruset under lång tid framöver, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

425 av 500 slumpmässigt utvalda i studien har kommit in för provtagning. Resultatet visar att 1,9 procent av norrbottningarna i åldern 20-80 år uppskattas ha haft covid-19. Studien visar hur många som hade antikroppar drygt två månader efter att det första fallet av covid-19 upptäcktes i Norrbotten.

Samtliga åtta personer som testats positivt med anti-kroppar mot covid-19  anger att de har haft kännbara eller milda förkylningssymptom. Symtomen som de flesta haft är bland annat hosta, feber, huvudvärk, trötthet samt bortfall av smak och lukt.

Studiens innebär att 3.500 personer haft infektionen i länet, enligt Region Norrbotten. Det är omkring sex gånger fler än diagnostiserat. Detta i sin tur talar för att ett lindrigt sjukdomsförlopp kan vara vanligt.

– Det vi alla måste ta med oss från den här studien är att det inte är över på långa vägar. Just nu ser vi också tecken på en ökad smittspridning i länet vilket kan bero på att man har börjat slarva. Det är jätteviktigt att fortsätta vara noga med handhygienen, att hålla distansen och inte träffas i stora sällskap. Och har man minsta lilla förkylning, stanna hemma, säger Anders Nystedt.

För att ytterligare kartlägga och försöka förstå viruset och smittan har Region Norrbotten infört allmän PCR-provtagning, för att se om personer har en pågående covid-19 infektion. Alla som har förkylningssymptom får provta sig gratis. Regionen smittspårar i större grad för att få en bild av smittan i länet och framöver kommer det finnas möjlighet för alla norrbottningar att testa sig via serologi för att se om man har antikroppar mot covid-19, skriver Region Norrbotten.  

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Två av hundra kan konstateras ha haft covid-19

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.